MY KTEO

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Με μια φωνή Βουλευτές, Περιφέρεια, Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων Μεσσαπίων, φορείς και σύλλογοι είπαν όχι στις ανεμογεννήτριες

 


Σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων με θέμα τις ανεμογεννήτριες, στην οποία έδωσαν το παρών οι Βουλευτές Θανάσης Ζεμπίλης, Σπύρος Πνευματικός, Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, ο Δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων.

Μετά τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Γιώργου Ψαθά, του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Τζοβάνας Γκόγκου, Ανδρέα Κουλοχέρη και Γεωργίας Πύθουλα, της νομικής συμβούλου Αγγελικής Καλλία, του Προέδρου της ΠΕΔ Νίκου Σουλιώτη και του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη (δείτε εδώ), το λόγο πήραν οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων «Λαική Συσπείρωση» Κώστας Μπασδέκης και «Πατρίδα μας η Στερεά» Κατερίνα Μπατζελή, καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Στερεά Υπεροχής» Θεοδώρα Ακριώτου. Οι δύο κύριες ξεκαθάρισαν ότι θα σταθούν στο πλευρό του αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, με την κ. Ακριώτου μάλιστα να τονίζει την ανάγκη νέου χωροταξικού σχεδιασμού και να χαρακτηρίζει τον αγώνα που κάνουν οι ευβοείς ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ανάχωμα και για την υπόλοιπη Στερεά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθερη Στερεά» Αντώνης Βούλγαρης πρότεινε να ζητήσουν η Περιφέρεια να ζητήσει τους φακέλους των επενδύσεων ώστε να βρεθούν τα αδύνατα σημεία τους.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Βουλευτών του Νομού, με τον Βαγγέλη Αποστόλου να κάνει την αρχή και να τονίζει ότι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι δικαιολογημένες «γιατί η Εύβοια έχει καλύψει την φέρουσα ικανότητα, γιατί οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε περιοχές NATURA, γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε θέσεις που δείχνει η ΡΑΕ μετά από υποδείξεις των επενδυτών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου και κατέληξε ότι η κινηματική διαδικασία φέρνει αποτελέσματα όπως απέδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα του Καδίου (δείτε εδώ). Από την άλλη ο Θανάσης Ζεμπίλης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να λέμε καλές οι ΑΠΕ, αλλά να πάνε αλλού και κατέληξε ότι για να δικαιωθεί ο αγώνας των τοπικών κοινωνιών πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξει ο χωροταξικός σχεδιασμός. Στη συνέχεια ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης κάλεσε τους Δήμους της Εύβοιας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σκύρου και μεταξύ άλλων ανέδειξε και την επιλογή που έχουν Δήμοι και Περιφέρειες να φτιάχνουν ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να παράγουν με μικρά έργα μέχρι και το 50% την παραγόμενης ενέργειας, αρκεί να μην γίνονται το «άρμα» των μεγάλων εταιριών Μια πάρα πολύ δύσκολή άσκηση χαρακτήρισε ο Σπύρος Πνευματικός τον αγώνα των Δήμων της Εύβοιας και πρότεινε να γίνουν συντεταγμένες ενέργειες. «Πρέπει να βασιζόμαστε σε ρεαλιστικές επιθυμίες κι όχι σε ευχολόγια» είπε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής.

Ο Δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα ενάντια στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων εντός των ορίων του Δήμου Ερέτριας και επεσήμανε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια μέχρι να γίνει το νέο χωροταξικό και να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο που αποκλείει τους Δήμους  από το να έχουν λόγο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Αντιδημάρχου Καρύστου Μαρίας Βερούχη, μη μπορώντας να κρύψει την απογοήτευσή της από τις εξελίξεις υπογράμμισε ότι έχει σημάνει η ώρα μηδέν. Ξεκάθαρα κατά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Μαραγκός

Εκ μέρους  του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας μίλησε ο Αναστάσιος Μπαλτάς, ο οποίος και τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο και την προσφυγή στα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα. «Σύμφωνα με το υπάρχον χωροταξικό μόνο η Κοινότητα Καφηρέα έχει ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα. Είναι μια εικόνα από το μέλλον για όλες τις περιοχές. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την διαδικασία φέρουσας ικανότητας γιατί αποφασίστηκε αυθαίρετα» είπε ο κ. Μπαλτάς και τόνισε ότι το νέο χωροταξικό θα είναι χειρότερο από το υπάρχον και θα έρθει για να κλείσει τρύπες. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων της περιοχής Βάσω Μελά, Στέφανου Μουτουσίδη και Τάσου Βουρδάνου.

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκαν σε γενικές γραμμές οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Γεωργία Τζαθά, που τα έβαλε με τον Δήμαρχο Γιώργο Ψαθά χαρακτηρίζοντάς τον ανίκανο και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γιαννούτσος που με τη σειρά του τα έβαλε με τους Βουλευτές του Νομού κατηγορώντας τους για αδιαφορία. Και οι δυο αυτές τοποθετήσεις δεν πήραν έκταση, αφού παρενέβη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Ραπτάκης, που ζήτησε χαμηλούς τόνους τονίζοντας το «καλό παράδειγμα» των Γκόγκου και Κουλοχέρη.

Τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν περεταίρω διευκρινήσεις από την κ. Καλλία και τον Δήμαρχο κυρίως για τα νομικά θέματα, οι οποίες και στο σύνολό τους δόθηκαν. Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει καμία ανεμογεννήτρια εντός των ορίων του Δήμου, απαντώντας έτσι στο ερώτημα που του έθεσε η Τζοβάνα Γκόγκου ενώ κατέληξε λέγοντας «Αν είμαστε αδιάφοροι ή ανίκανοι θα φανεί στην πορεία. Σημασία τώρα έχει η συνοχή και η νομική υποστήριξη του αγώνα μας».