MY KTEO

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ποια έκτακτα εισοδήματα θα καλύψουν φέτος τεκμήρια


Τρόπους για να απαλλάξουν νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες από τις επιβαρύνσεις που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς όπως όλα δείχνουν φέτος (για τα εισοδήματα του 2020) πολλοί θα πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί τόσο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που ήταν για διάστημα έως και 10 μηνών σε αναστολή όσο και οι επιστρεπτέες προκαταβολές για τους ελευθέρους επαγγελματίες, θα υπολογιστούν ως εισόδημα προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποζημίωση των 534 ευρώ και οι επιστρεπτέες προκαταβολές των 4 πρώτων κύκλων είναι αφορολόγητες. Απλά θα θεωρηθούν εισόδημα μόνο για την αποφυγή των τεκμηρίων.

Με βάση τα ανωτέρω οι φορολογούμενοι που επλήγησαν το προηγούμενο έτος από την πανδημία με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα εισοδήματα τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές ενισχύσεις για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις των τεκμηρίων διαβίωσης.  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν  ένα τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν μέσω των 4 πρώτων κύκλων που δόθηκαν το 2020. Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείο το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σύνθετο καθώς μπορεί το 30% - 50% των κρατικών δανείων να χαρίζονται στους φορολογούμενους αλλά μόνο ένα τμήμα του ποσού αυτού μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα για τον επαγγελματία το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των τεκμηρίων. Το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας.  Πολλοί πάντως,  φορολογούμενοι που τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους με τις τεκμαρτές δαπάνες φέτος θα έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Το 2019 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ. Τα τεκμήρια είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, απειλούν χιλιάδες φορολογούμενους που προχωρούν στην αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί στο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο προσδιορίζεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και την παλαιότητα του αυτοκινήτου, έρχεται να προστεθεί και το ποσό που διέθεσε ο φορολογούμενος για να αποκτήσει το Ι.Χ., το οποίο αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Εάν μάλιστα το αυτοκίνητο είναι μεγάλου κυβισμού, 1.929 κ.ε. και άνω, τότε ο ιδιοκτήτης του καλείται να πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ανέρχεται  σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.


capital.gr του Προκόπη Χατζηνικολάου