MY KTEO

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ναι μεν, αλλά... για το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Νοσοκομείο Χαλκίδας


Μιάμιση ώρα συζητούσαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για το Νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά τελικά το ψήφισμα δεν πέρασε, αφού όλοι συμφωνούσαν μεν, αλλά διαφωνούσαν σε σημεία.

Οι αντιδράσεις ήταν κυρίως στο ότι το ψήφισμα δεν πρέπει να είναι κομματικό και το δεύτερο σημείο ήταν στην επίταξη των ιδιωτών χωρίς αποζημιώσεις... 


Στη εισήγησή της η Γρανέττα Τσιβίκα τόνισε πως η κατάθεση του ψηφίσματος είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως η υγεία. Ανεδαφικό και επικίνδυνο χαρακτήρισε το να χρησιμοποιηθεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας ως εφεδρεία. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα να προστατεύσει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και είπε πως αντί η Κυβέρνηση να επιτάξει τα μεγάλα μεγαθήρια της υγείας στην Αθήνα που θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας, μισθώνει κάποιες κλίνες και μάλιστα επιλεκτικά για ήπια νοσηλεία. «Αρνούμαστε να μετατραπεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας σε  Νοσοκομείο μίας νόσου, πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αποζημίωση,  να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να αξιοποιηθεί το παλιό Νοσοκομείο αν πληροί τις προϋποθέσεις».


Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, η οποία αναφέρθηκε στη μεταφορά του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας και παρέθεσε στοιχεία από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα:

«Από την πρώτη ημέρα της δημοτικής μας θητείας θέσαμε ως προτεραιότητα τη μεταφορά του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας. Τρέξαμε με ταχύτατους ρυθμούς τα συνοδά έργα και πράγματι το καλοκαίρι του 2020 έγινε αυτό για το οποίο πολλοί δυσπιστούσαν, το Νέο Νοσοκομείο λειτούργησε. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άριστη συνεργασία όλων των φορέων, της Πολιτείας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Επίσης από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας προσπάθησε να οργανωθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του ιού.

Με τη λειτουργία του παλαιού ακόμα κτιρίου, το Νοσοκομείο προσπάθησε, αν και με τεράστια προβλήματα χωροταξικά και ελλείψεις προσωπικού, να πραγματοποιήσει τη νοσηλεία ασθενών με covid-19. Στο παλαιό νοσοκομείο, με σύμπτυξη κλινικών, αναπτύχθηκαν 25 κλίνες για περιστατικά Covid, που υποστήριξαν όλα τα στάδια της ασθένειας.

Στις 20 Ιουλίου 2020 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση με τη μεταφορά των ασθενών μέσα σε μόλις 3 μέρες, ενώ το πιο αξιοσημείωτο σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν ότι την πρώτη μέρα της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου, λειτούργησε και το εξειδικευμένο τμήμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας,  ένα τμήμα σημαντικό, που η Εύβοια χρόνια στερούταν και το απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ.

Την πρώτη ημέρα της μετεγκατάστασης και μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2020, στο νέο πλέον Νοσοκομείο, είχε ήδη σχεδιαστεί η δημιουργία 14 αυτόνομων κλινών για την νοσηλεία covid-19 και δημιουργήθηκε η δυνατότητα νοσηλείας 5 ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, λόγω της υποδομής του κτιρίου και της ιδιομορφίας της νόσου, η ΜΕΘ έπρεπε να τροποποιηθεί για να δέχεται αποκλειστικά περιστατικά για covid-19. Πράγματι, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020, η ΜΕΘ με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εξυπηρετούσε αποκλειστικά περιστατικά Covid-19, με δυναμική 5 κλινών.

Όμως, περίπου στις 20 Οκτωβρίου 2020,  η πίεση από το δεύτερο κύμα έχει αρχίσει να διαφαίνεται και το νοσοκομείο ξεκινά να προετοιμάζεται περαιτέρω για να υπάρξει η δυνατότητα να δοθούν άλλες 3 κλίνες για ΜΕΘ Covid-19 και άλλες 4 κλίνες στην ήπια νοσηλεία των περιστατικών.

Όντως, και οι οκτώ διατεθειμένες κλίνες ΜΕΘ γέμισαν διαδοχικά από περιστατικά προερχόμενα από τη Θεσσαλία, ακόμα και από τα Γρεβενά, το Καρπενήσι, το Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, σε εκείνο το σημείο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάλυπτε με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του, την αδυναμία των νοσοκομείων των ανωτέρω περιοχών να ανταποκριθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Αντίστοιχα, οι κλίνες ήπιας νοσηλείας του Νοσοκομείου, κάλυπταν περιστατικά από την Εύβοια και τη Βοιωτία, καθώς και περιστατικά που έβγαιναν από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χρειάζονταν αποθεραπεία.

Ωστόσο, η πίεση όλο και αυξανόταν στις κλίνες ήπιας νοσηλείας από τα περιστατικά της Εύβοιας και της Βοιωτίας, οπότε το Νοσοκομείο στις 15 Νοεμβρίου 2020, επανασχεδίασε την τακτική του και προχώρησε στην ανάπτυξη περαιτέρω κλινών. Έτσι, δόθηκαν άλλες 2 κλίνες στη ΜΕΘ - σύνολο 10, ενώ οι κλίνες ήπιας νοσηλείας έφτασαν στις 27 συνολικά.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, έγινε και η τελευταία τροποποίηση σε ανάπτυξη κλινών σχετικά με τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει το νέο νοσοκομείο, οπότε προστέθηκαν άλλες 2 κλινες ΜΕΘ (12 σε σύνολο). Με την έλευση του νέου έτους και περίπου στα τέλη Ιανουαρίου, η Εύβοια ξεκίνησε να έχει μεγάλη ροή περιστατικών, οπότε πλέον στο νοσοκομείο μας νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, κυρίως περιστατικά της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Με τον Ρυθμό αυτό, στις 10 Φεβρουαρίου γέμισαν και οι 27 κλίνες της ήπιας νοσηλείας, ενώ η πίεση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι μεγάλη.

Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή από το υπουργείο υγείας για ανάπτυξη νέων κλινών και απαγορεύτηκε η διακομιδή περιστατικών Covid-19 στην Αθήνα. Σε αυτό το σημείο, αναπτύξαμε άλλες 36 κλίνες. Οι κλίνες αυτές είναι οι μοναδικές που προέρχοναι από  τη σύμπτυξη άλλων κλινικών, αυτών της μαιευτικής και της παιδιατρικής μονάδας του Νοσοκομείου. Συνολικά λοιπόν το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας μέχρι εκείνο το σημείο έχει στη λειτουργία του 64 κλίνες ήπιας νοσηλείας και 12 ΜΕΘ.

Περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί στη μονάδα ήπιας νοσηλείας: 354 σύνολο (από Εύβοια 259 από Βοιωτία 49 και 46 από άλλες περιοχές).

Περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί στην ΜΕΘ: 62 σύνολο (38 από Εύβοια, 12 από Βοιωτία, 12 από άλλες περιοχές).

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ενόψει της πίεσης περιστατικών στην Αττική, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε  να δημιουργηθούν 30 κλίνες ήπιας νοσηλείας στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με περαιτέρω σύμπτυξη κλινικών. Δόθηκε επιπλέον η εντολή, εντός της ημέρας, τα περιστατικά άλλων κλινικών να διακομισθούν σε ιδιωτικές μονάδες στην Αττική, ώστε το νοσοκομείο να παρέχει 94 κλίνες για Covid-19 με στόχο την υποστήριξη διακομιδών από την Αττική στη Χαλκίδα.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, στο Νοσοκομείο ζήτησαν χρόνο για να οργανώσουν αυτή την εντολή καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί εντός λίγων ωρών. Επιπρόσθετα, εκφράστηκαν φόβοι για την αδυναμία υποστήριξης τόσων ασθενών Covid-19, τόσο για λόγους ιατρικού προσωπικού όσο και για την διαμόρφωση του χώρου, καθώς η κατανομή των 90 κλινών στο κτίριο είναι τέτοια, που οδηγεί τους ασθενείς άλλων νόσων, να συνωστίζονται σε περιορισμένους χώρους. Επιπλέον, από τη σύμπτυξη κλινικών, αναπόφευκτα θα οδηγούμασταν σε περιορισμένη δυνατότητα των άλλων κλινικών ή ακόμα και στη αναστολή λειτουργίας κάποιων από αυτές (πχ χειρουργικής- παθολογικής). Το κλείσιμο της εφημερίας ειδικά σε αυτές τις κλινικές που εξυπηρετούν και περιστατικά non-Covid θα ήταν τραγικό για την Εύβοια.

Ταυτόχρονα, στη Βοιωτία, το νοσοκομείο της Θήβας, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά, καθώς έχει αναπτυγμένες μόνο 14 κλίνες, ενώ στη Λιβαδειά λειτουργούν 22 κλίνες και στα νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου δεν υπάρχει καμία αναπτυγμένη κλίνη για Covid-19.

Το σχέδιο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, αν όμως εφαρμοστεί θα έχει ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους δημότες μας και στους κατοίκους της Εύβοιας γενικότερα.

Όλη η χώρα, η Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι που σχετίζονται με την υγεία, βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας που έχει αλλάξει κυριολεκτικά τις ζωές μας. Και σίγουρα σε αυτή τη μάχη προτάσσεται πάνω από όλα το κοινό καλό και η προάσπιση του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας. Οφείλουμε να λειτουργούμε με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Αυτό το έχουν πράξει όλοι, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και διοίκηση, στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. 

Οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει

1) Την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου κυρίως με ειδικότητες πνευμονολόγων, παθολόγων και χειρουργών, προκειμένου να παρασχεθούν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στην μάχη κατά του κορονοιού.

2) Την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, για τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, καθώς οι κλίνες από τον ΟΕΥ ΤΟΥ 2012 που ήταν 256, έχουν φτάσει πλέον στις 310.

2) Την μη αλλαγή στις κλίνες και στις δυνατότητες εξυπηρέτησης περιστατικών που δεν σχετίζονται με τον κορονοιό. Καμία μεταφορά ασθενών σε άλλες μονάδες νοσηλείας.

3) Τυχόν σχεδιασμός για προσωρινή αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοιού, να γίνει μόνο εάν πληρούνται όλες οι προδιαγραφές σε μέσα και προσωπικό, δηλαδή εφόσον προληφθεί ή επιταχθεί προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με τον κορονοιό. Το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείου δεν μπορεί να καλύψει τέτοιο εγχείρημα.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η Δήμαρχος τόνισε πως δεν  μπορεί η Δημοτική Αρχή να στηρίξει ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρει πως ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση έχει επιτελέσει ένα εγκληματικό έργο. Δεν είναι πολιτικό το θέμα εδώ είπε η Δήμαρχος δεν ήρθαμε να πούμε αν η Κυβέρνηση είναι καλή ή κακή, ούτε να πούμε μπράβο, ούτε να απαξιώσουμε όμως και την προσπάθειά της.


Η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ Κατερίνα Μεγάλου και γιατρός στο Νοσοκομείο Χαλκίδας Κατερίνα Μεγάλου τοποθετήθηκε επί του θέματος, ξεκινώντας με το δικός της ευχαριστώ στο προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά και στη Διοίκηση. Το Νοσοκομείο Χαλκίδας  χρειάζεται χειρουργούς, πνευμονολόγους και παθολόγους, όπως είπε και στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί αφού μιλάμε για τρίτο κύμα με μεταλλαγμένο στέλεχος. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, είπε η κα Μεγάλου και τόνισε πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατευόμαστε. «Προσοχή στις συναναστροφές. Κάθε οικογένεια θα έχει και ένα θετικό κρούσμα».


Πρέπει να απαιτήσουμε αύξηση προσωπικού είπε ο Χρήστος Παγώνης στην τοποθέτησή του τονίζοντας πως το Νοσοκομείο Χαλκίδας κινδυνεύει να γίνει Νοσοκομείο covid και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ο κ. Παγώνης είπε πως η παράταξή του συμφωνεί σε όλη του τη βάση του ψηφίσματος, αλλά έχει μία ένσταση στο σημείο που αναφέρει για την επίταξη των ιδιωτών χωρίς αποζημίωση. Να γίνουν προσλήψεις express πρότεινε ο πρώην δήμαρχος.


Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπαντούνας πήρε το λόγο ως πρώην εργαζόμενος στο Νοσοκομείο και ως συνδικαλιστής και αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργού Υγείας να μετατραπεί το Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο covid. Όπως είπε οι ενέργειες της Κυβέρνησης θα μπορούσαν να είναι άλλες, και η απαίτηση η δική μας θα πρέπει να μην μετατραπεί το Νοσοκομείο σε covid και όλοι να διεκδικήσουμε προσλήψεις.


Η πόλη μας διαχρονικά κάθε φορά που κάτι μεγάλο συμβαίνει σε αυτήν, μεταναστευτικό, Νοσοκομείο, covid, κάνει το καθήκον της. Όμως τώρα δεν κάναμε τίποτα, είπε ο Βασίλης Καθαροσπόρης, όταν άρχισαν να ανοίγουν κλίνες covid οι οποίες αυξάνονταν συνεχώς. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν το καθήκον τους. «Η θέση είναι μία και ξεκάθαρη. Ακολουθούμε κατά γράμμα τις θέσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Η αγωνία που έβγαλε η Κατερίνα Μεγάλου και ο Γιώργος Μπαντούνας πρέπει να γίνει βίωμα.» Στήριξη στους εργαζόμενους και στον Διοικητή δήλωσε ο Βασίλης Καθαροσπόρης.