MY KTEO

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Δυσκολεύει η είσοδος των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια

 


Αλλάζουν όλα φέτος στις Πανελλαδικές, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να δίνουν εξετάσεις στα μέσα Ιουνίου προκειμένου να εισαχθούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τα αποτελέσματα των βαθμολογιών θα ακολουθήσει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Φέτος, προβλέπεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στα χαμηλόβαθμα και μεσαία τμήματα, ενώ αναμένεται να αναδιαμορφωθεί και η ελάχιστη βάση για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτερα ιδρύματα της χώρας.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου, τα πανεπιστήμια μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους για τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μεταξύ των ορίων 0,8 έως 1,2, που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας. Στην περίπτωση που κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα δεν στείλει τις απαντήσεις του, θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα εντοπίζεται στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως στα τμήματα που δέχονταν φοιτητές με 2, 3 και 4, κάτι που φέτος δεν θα επαναληφθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Οι αλλαγές αυτές ουσιαστικά δεν θα επιτρέπουν στους υποψηφίους να κερδίζουν μία θέση στα Πανεπιστήμια σε περίπτωση που δίνουν λευκή κόλλα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν. Ωστόσο, με αυτή την αλλαγή προβλέπεται να μείνουν κενές χιλιάδες θέσεις οι οποίες θα αφορούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Γι΄αυτό τον λόγο το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά Πανεπιστήμια για να περιοριστούν τα προβλήματα που θα φέρουν οι πολλές κενές θέσεις σε περιφερειακά τμήματα, κυρίως χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Μείον 30% η ύλη στις Πανελλαδικές

Σχεδόν το ένα τρίτο της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' Λυκείου αναμένεται να μειωθεί αυτή την χρονιά λόγω της πανδημίας και της διεξαγωγής των μαθημάτων από το σπίτι και όχι δια ζώσης. Οι δυσκολίες που προκύπτουν από την τηλεκπαίδευση, έδωσαν το «πράσινο φως» στους ειδικούς να αποφασίσουν μείωση της ύλης στους μαθητές της Γ' Λυκείου οι οποίοι θα καθίσουν στα θρανία και θα εξεταστούν πανελλαδικά με σκοπό να εισαχθούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η μείωση αυτή θα είναι στο 30% της ύλης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων όταν θα κληθούν να επιλέξουν τα θέματα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι θα έχουν ακριβή εικόνα σχετικά με την ύλη που διδάχθηκαν φέτος οι μαθητές της Γ' Λυκείου όλης της χώρας.

Επίσης, προβλέπεται να υπάρχει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο μηχανογραφικά ή ένα από τα δύο. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα είναι το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ. Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος εισαχθεί και σε τμήμα του πανεπιστημίου και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο για να φοιτήσει.

Τα πανεπιστήμια με τις περισσότερες κενές θέσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου ή και μεμονωμένα τμήματα σε περιοχές της Κρήτης όπως στη Σητεία, φέτος προβλέπεται να έχουν κενές θέσεις και ουσιαστικά μικρότερο αριθμό σπουδαστών. Αυτό ήδη προκαλεί μία ανησυχία ως προς τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τον αριθμό εισακτέων.

Την ίδια ώρα, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2, που θα οριστεί από κάθε τμήμα. Με βάση τα περυσινά δεδομένα, οι κενές αναμένεται να φτάσουν τις 10.000. Οι θέσεις που θα οριστούν φέτος για την εισαγωγή των υποψηφίων θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 78.000.