MY KTEO

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Έκρηξη παραοικονομίας και φοροδιαφυγής!


Έκρηξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής προκάλεσε στην Ελλάδα η πανδημία και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει η αγορά, διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ.

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις ότι δηλαδή η καραντίνα θα αύξανε τις ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές και άρα οι συναλλαγές θα καταγράφονταν και θα δηλώνονταν στην εφορία, εντούτοις συμβαίνει το αντίθετο.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αξιολογώντας τα στοιχεία των τραπεζών και των άλλων φορέων διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών πληρωμών, αυτό που συνέβη το 2020 ήταν με η αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά για μικροποσά.

Δηλαδή, οι πολίτες φοβούμενοι τη μετάδοση του κορονοϊού, αύξησαν τη χρήση του πλαστικού χρήματος και ειδικά τις ανέπαφες συναλλαγές, αλλά μόνο για αγορές μικρής αξίας αγαθών, όπως επίσης και στα σούπερ μάρκετ. Αντίθετα διαπιστώνεται ότι για αγορές μεγαλύτερη αξίας, χρησιμοποιούν μετρητά.

Τι συμβαίνει
Η εκτίμηση των ελεγκτικών αρχών είναι πως, λόγω της καραντίνας, πολλά εμπορικά καταστήματα που υπολειτουργούν ή πραγματοποιούν on-line πωλήσεις, δέχονται μετρητά κατά τις αγορές.

Στους πελάτες που πληρώνουν με μετρητά κάνουν μεγάλες εκπτώσεις, ενώ οι ίδιοι κερδίσουν πολλαπλά. Αφενός δηλώνουν λιγότερα στην Εφορία και άρα θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Επίσης, αρκετοί επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, περιποίησης άκρων κ.λπ. για όσα διάστημα ήταν κλειστά παρείχαν τις υπηρεσίες κατ΄ οίκον στους πελάτες, χωρίς βέβαια να εκδίδουν αποδείξεις για τις αμοιβές τους.

Παράλληλα, εμφανίζοντας λιγότερο τζίρο εν μέσω πανδημίας, καθίστανται αυτομάτως δικαιούχοι των επιστρεπτέων προκαταβολών, αλλά και των άλλων μέτρων στήριξης, που έχουν καθιερωθεί.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κάνουν λόγο για «μαύρες πωλήσεις» οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά ειδικά στους τελευταίους μήνες του 2020, με τους επαγγελματίες να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι φορολογικοί έλεγχοι στην αγορά ήταν ελάχιστοι, αφού και το προσωπικό της ΑΑΔΕ, αποψιλώθηκε λόγω της πανδημίας.

Νέου τύπου φορολογικοί έλεγχοι
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ έχει αποφασίσει να εκπονήσει ειδικό σχέδιο φορολογικών ελέγχων τόσο κατά τη διάρκεια της καραντίνας όσο και μετά, με το άνοιγμα των καταστημάτων αν και γνωρίζουν, ωστόσο, ότι δεν θα είναι εύκολος ο εντοπισμός των παραβατών, εάν δεν πραγματοποιηθούν πυκνοί προληπτικοί έλεγχοι στην αγορά.

Ανάλογα με τα ευρήματα των ελέγχων, θα περάσουν από κόσκινο οι αιτήσεις, που υπέβαλαν οι παραβάτες για να λάβουν Επιστρεπτέα Προκαταβολή.


sofokleousin.gr