Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Στιφάδο μοσχάρι

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Στιφάδο μοσχάρι


Υλικά Συνταγής:
Για τη μαρινάδα
1/3 φλ. ξίδι
2 κ.σ χοντρό αλάτι
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
1 κλωνάρι δεντρολίβανο μικρό
1 κομμάτι ξύλο κανέλας
1 δαφνόφυλλο
4-5 κόκκους πιπέρι
Για το στιφάδο
2 κιλά μοσχάρι
8 μέτρια προς μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. ξίδι
3 ντομάτες σφιχτές αποφλοιωμένες (εμπορίου ή φρέσκες)
1½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φλούδα πορτοκαλιού
Για το τελείωμα
4 κ.σ κρέμα βαλσάμικου
Για το σερβίρισμα
πατάτες τηγανητές κομμένες σε ροδέλες

Εκτέλεση:
Για να γίνει το κρέας στο στιφάδο ακόμα πιο νόστιμο και τρυφερό ώστε να λιώνει στο στόμα, πρώτα το μαρινάρουμε. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το βάζουμε σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, το περιχύνουμε με το 1/3 φλ. ξίδι και το σκεπάζουμε με κρύο νερό. 

Προσθέτουμε μέσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας, καθώς και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Το αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει το περισσότερο αίμα από το κρέας και θα εμπλουτιστεί με τα αρώματα των υλικών που βάλαμε μέσα.

Για το στιφάδο
Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στραγγίζουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε 4 ή 6 κομμάτια, αν ειναι μεγάλα. Σε μία πλασοτέ μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 10 λεπτά. 

Μόλις αρχίσουν να γίνονται διάφανα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και περιχύνουμε με το ξίδι. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 1-2 λεπτά και να εξατμιστούν τα υγρά.

Βάζουμε το κρέας σε σακούλα τροφίμων και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακινούμε καλά για να αλευρωθεί το καλά παντού. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές. Όσα κομμάτια ροδίζουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.

Στα τελευταία κομμάτια κρέατος ρίχνουμε το κρασί και την κρέμα βαλσάμικου και αφήνουμε να βράσουν δυνατά όλα μαζί για 4-5 λεπτά. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Χαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε επίσης τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το στιφάδο για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να λιώνει στο στόμα και η σάλτσα να δέσει καλά και να μελώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες σε ροδέλες ή ρύζι.


www.argiro.gr