MY KTEO

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Μειωμένα ενοίκια: Στα... κάγκελα οι ιδιοκτήτες, με «ρυθμό χελώνας» η εξόφλησή τους - Η απόφαση που... επιτρέπει καθυστερήσεις


Με «ρυθμούς χελώνας» προχωρά η εξόφληση των αποζημιώσεων μειωμένου ενοικίου: Κάτι που έχει κάνει έξαλλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι ενδεικτικός ο χαμός από σχόλια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εκμισθωτών που… μάταια περίμεναν Παρασκευή και Δευτέρα να δουν κάποια χρήματα από το κράτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Η κεντρική ιδέα των όσων λένε; «Βάλαμε πλάτη εδώ και 12 μήνες και μας αγνοούν επιδεικτικά».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Εγώ θα τους στείλω εξώδικο, δεν πάει άλλο. Δεν κλέψαμε από κανέναν», «Τα λεφτά μας ψεύτες», «Τίποτα και σήμερα.. Μας έχουν τρελάνει», «Όταν πρόκειται για τους μισθούς τους και αυτούς των δημοσίων υπαλλήλων τους βάζουν χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση. Στον ιδιοκτήτη μια χαρά ήξεραν να αποφασίζουν μείωση ενοικίου και ίσχυε από την ίδια μέρα. Ντροπή»! Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια -και μάλιστα τα… πιο ήπια- ιδιοκτητών ακινήτων, που μπορεί να διαβάσει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Και η αλήθεια είναι πως τα… νεύρα τους είναι τεντωμένα, καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο αρκετοί είναι εκείνοι που δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ από τους ενοικιαστές τους. Πρακτική -αυτή του μηδενικού ενοικίου- που ως φαίνεται θα συνεχιστεί και για τον Απρίλιο… τουλάχιστον. Όπως αλήθεια είναι ότι κάποιοι ζουν αποκλειστικά με έσοδό τους τα ενοίκια και περιμένουν την κρατική συνδρομή για να τα βγάλουν πέρα: Η αναμονή ήδη έχει φτάσει τους δύο μήνες και ως φαίνεται η υπομονή εξαντλήθηκε.

Η εξήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών

Όπως εξηγούν πάντως από το υπουργείο Οικονομικών πριν ξεκινήσουν οι πληρωμές θα έπρεπε να προηγηθούν διασταυρώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία άλλωστε εντόπισε χιλιάδες περιπτώσεις που για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να προχωρήσει η καταβολή της αποζημίωσής τους. Οι συγκεκριμένοι έχουν ενημερωθεί ήδη από την ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικά μηνύματα είτε για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ποσά που τους αναλογούν ή για τους λόγους που «κόπηκαν». Τώρα όσον αφορά σε εκείνους που έπρεπε να πληρωθούν κανονικά, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η εξόφληση των αποζημιώσεων γίνεται σταδιακά και ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή.

Εξόφληση αποζημιώσεων με «ρυθμούς χελώνας»

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr έχουν πληρωθεί τα ποσά σε μόλις 100.000 από τους 300.000 δικαιούχους αποζημιώσεων: Αυτός ο ρυθμός είναι σαφές πως δεν ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων η υπομονή έχει εξαντληθεί, δεδομένου ότι τα ποσά που τους αναλογούν τους καταβάλλονται με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών!! Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πάντως πως όλοι οι δικαιούχοι θα εξοφληθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σε κάθε περίπτωση όμως πριν το τέλος του μήνα.

Η υπουργική απόφαση που… δικαιολογεί καθυστερήσεις

Λίγες μέρες πάντως πριν ξεκινήσουν οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψαν μια υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο αποζημιώσεων για τους εκμισθωτές - ειδικά για εκείνους που δεν εισέπραξαν μίσθωμα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο- η οποία ουσιαστικά δίνει τόσο… διευρυμένα χρονικά περιθώρια στο Κράτος για την εξόφληση των δικαιούχων, που του επιτρέπουν να … παίζει καθυστερήσεις! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους διενεργείται σε δύο κύκλους:

Ο πρώτος κύκλος αρχίζει δεκαπέντε ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) ημερών από την λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Η ημερομηνία έναρξης του 2ου κύκλου θα είναι η επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας λήξης του πρώτου κύκλου. Εδώ να θυμίσουμε ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις Covid Ιανουαρίου έληξε στις 10 Μαρτίου.

Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής για τις μη επιτυχείς πληρωμές του πρώτου κύκλου πραγματοποιείται σε δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Στο δεύτερο στάδιο η Α.Α.Δ.Ε. επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» μετά τις διορθώσεις και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων ακολουθώντας τα βήματα της παραπάνω διαδικασίας (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης από Α.Α.Δ.Ε., μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ).

Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής είναι τελικός.

Τι αποζημιώσεις παίρνουν οι ιδιοκτήτες

Να σημειωθεί πάντως ότι τα μισθώματα για το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά και την επέκταση του «μηδενικού ενοικίου» για τον Μάρτιο, διακρίνονται ως προς το «κούρεμά» τους σε τρεις κατηγορίες, κάτι που διαμορφώνει ανάλογα τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες. Διαφορετική λοιπόν είναι η αποζημίωση για κάθε ιδιοκτήτη, ανάλογα τον ενοικιαστή και το είδος του «κουρέματος» που αυτός δικαιούται. Έτσι:

α) Η αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις κατά 40% των ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 στις περιπτώσεις των απλώς «πληττόμενων» επιχειρήσεων και των υπαλλήλων σε αναστολή ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου. Με άλλα λόγια, η κρατική αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνημένου μισθώματος.

β) Για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκαν σε δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και οι οποίες απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% του μισθώματος.

γ) Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Enikonomia.gr