Evia Top: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας μετά την μη συμμετοχή παρατάξεων της αντιπολίτευσης - Αποκλειστικά η ανακοίνωση των παράταξεων της Αμφιτρίτης Αλημπατέ και του Μπάμπη Καραβά

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας μετά την μη συμμετοχή παρατάξεων της αντιπολίτευσης - Αποκλειστικά η ανακοίνωση των παράταξεων της Αμφιτρίτης Αλημπατέ και του Μπάμπη Καραβά
Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά,  όπως αποκλειστικά είχε γράψει πριν λίγο το  eviatop, η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Ερέτριας, μετά την απόφαση των παρατάξεων της Αμφιτρίτης Αλημπατέ και του Μπάμπη Καραβά, καθώς και των τεσσάρων ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Ο λόγος που οι της αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση είναι όπως υποστηρίζουν ο τρόπος που η δημοτική αρχή διαχειρίζεται το θέμα του Νησιού των Ονείρων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης της Αμφιτρίτης Αλημπατέ:

κ. Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε Δ.Σ.,

Με την παρούσα Επιστολή σας ενημερώνουμε ότι καταγγέλλουμε τη διαχείριση του σοβαρότατου θέματος για την Ερέτρια και το Δήμο μας , ΝΗΣΙ ΟΝΕΙΡΩΝ.

Συγκεκριμένα:

1. Στην 3η Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ./31-3-2021, εντάξατε ως 12ο, τελευταίο της Ημερήσιας Διάταξης, το θέμα
" Λήψη απόφασης περί έγκρισης μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και της ΕΤΑΔ, που αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου ΠΕΖΟΝΗΣΙ"
Ακόμη και η κατάταξη του ως τελευταίο θέμα, μετά τη συζήτηση και ψήφιση 11 θεμάτων, καταδεικνύει ότι δεν έχετε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος, παρασύροντας και τους Δημοτικούς Συμβούλους σε βεβιασμένες, μη τεκμηριωμένες και  ίσως, λανθασμένες Αποφάσεις.

2. Όσον αφορά σε αυτή κάθ αυτή την αξιοποίηση, προτείνετε ως τετελεσμένο γεγονός το Μνημόνιο με την ΕΤΑΔ, τα ποσοστά, την προεδρία, τη δημοπρασία, τις επιτροπές, τον τρόπο επίλυσης των διαφορών κ.α, απεμπολώντας εντελώς τα συμφέροντα του Δήμου, και δίχως να επιτρέψετε να εξεταστεί από το Δ.Σ. διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης, με κυρίαρχο το Δήμο Ερέτριας.

3. Επιπλέον, στο Μνημόνιο δεν παρέχονται στοιχεία, όπως ο χρόνος μίσθωσης  ( με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ η μακροχρόνια μίσθωση φτάνει τα 99 χρόνια), η πρόβλεψη ότι έχουμε την κυριότητα της χερσονησίδας και τη χρήση κατά παραχώρηση έως το 2043 ( η ανάκληση της χρήσης που υποστηρίζουν, δεν ισχύει, αφού η παραχώρηση στο Δήμο Ερέτριας έχει γίνει με ΦΕΚ, ενώ για την ανάκληση υπάρχει μόνο μια παλιά Απόφαση ΔΣ της ΕΤΑΔ, η οποία δεν έγινε ποτέ ΦΕΚ) . Δε γίνεται μνεία για όρους και συντελεστές δόμησης και κάλυψης, χρήσεις γης, είδος επένδυσης,  διατήρηση κοινόχρηστου χαρακτήρα με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, κ.α.

4. Επίσης, δεν έχει ληφθεί,  παρά το Νόμο,  Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Ερετριας, ενδεικτικό απαξίωσης του ΤΣ , αν και το θέμα αφορά αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας.

5. Δεν έχει προηγηθεί Διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, για  ενημέρωση και έκφρασή τους.
Σας ενημερώνω ότι στη δική μας θητεία είχαν συγκληθεί 3 ανοικτές Διαβουλεύσεις, όπου συμμετείχαν όλοι οι Σύλλογοι και πλήθος δημοτών, με συγκεκριμένες θέσεις για την αξιοποίησή του ΠΕΖΟΝΗΣΙΟΥ. 

6. Επιπλέον, και πολύ σοβαρό, δεν καταγράφεται στην Εισήγηση αν το ΛΙΜΑΝΑΚΙ, στην είσοδο του Πεζονησίου, περιλαμβάνεται στη σχεδιαζόμένη μίσθωση, αφού, όπως γνωρίζουμε, η ΕΤΑΔ το διεκδικεί ως φιλέτο που θα ανεβάσει την αξία του μισθίου, είναι όμως πολύτιμο, ζωντανό κύτταρο της πόλης Ερέτριας, καταφύγιο ερασιτεχνών αλιέων και επισκεπτών, που πρέπει να το διαφυλάξουμε.

7. Τέλος, αλλά ιδιαίτερα σημαντική επισήμανση, δεν έχει οριστεί Νομικός Σύμβουλος, ειδικός στη δημόσια περιουσία, ο οποίος να συμβουλεύει και να κατευθύνει τους Δημοτικούς Συμβούλους, για τη σωστή λήψη Αποφάσεων, προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

Για τους παραπάνω λόγους σας ενημερώνουμε ότι ως Παράταξη δε θα συμμετάσχουμε στην 3η Συνεδρίαση Δ.Σ., ως ένδειξη διαμαρτυρίας, και ζητούμε:
-  Να μη συζητηθεί το θέμα με παράνομη διαδικασία και αποχή Δημοτικών Συμβούλων. Διαφορετικά, επιφυλασσόμεθα για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών
- Να συγκληθεί μονοθεματική Συνεδρίαση  Δ.Σ. με θέμα 
"Αξιοποίηση ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΖΟΝΗΣΙ " ,στην οποία θα αναλυθεί στους Δ. Συμβουλους το ιστορικό, παρουσία νομικών και μηχανικών και θα αναλυθούν εκτενώς όλα τα παραπάνω.
Της Συνεδρίασης Δ.Σ. πρέπει να έχουν προηγηθεί Απόφαση του Τ.Σ. Ερέτριας και η έκφραση γνώμης της ανοικτής Διαβούλευσης, αφού η δημοτική περιουσία, εκτός από μοχλός ανάπτυξης,  είναι και περιουσία των δημοτών.

Παράταξη Ανεξάρτητη Ανανεωτική Πορεία
ΑΛΗΜΠΑΤΕ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ- Επικεφαλής 
ΜΙΓΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

Υ.Γ. Παρακαλούμε η παρούσα Επιστολή να αναγνωστεί στο Δ.Σ. και να πρωτοκολληθεί.
Ακολουθεί η επιστολή του Μπάμπη Καραβά που εξηγεί την απουσία της παράταξής του από την σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ. Με μεγάλη μου λύπη προχώρησα σε αυτή την απόφαση, αλλά οι χειρισμοί της παράταξης του δημάρχου δεν μου άφησαν άλλη επιλογή. Η αξιοποίηση για το "Νησί των Ονείρων" θα πρέπει να είναι άμεση, αλλά παράλληλα και σωστή! Αφορά το μέλλον όλου του Δήμου μας!
Ακολουθεί η Επιστολή:
κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε Δ.Σ.,
Μέχρι σήμερα έχουμε γίνει πολλές φορές απλοί παρατηρητές των αποφάσεων της παράταξής σας, η οποία χωρίς ΚΑΜΙΑ διάθεση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, έχοντας μεταφράσει με λάθος τρόπο την πλειοψηφία λειτουργεί όχι συναινετικά. Σας το έχουμε τονίσει αυτό πολλάκις!
Δυστυχώς μας αναγκάζετε να κάνουμε κάτι, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις ιδέες και τα ιδανικά της παράταξής μας, αλλά το χρησιμοποιούμε σαν έσχατο μέτρο πια.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι, διαμαρτυρόμενοι για τις πρακτικές σας ΚΑΙ στο θέμα «Νησί των Ονείρων», ΔΕΝ θα συμμετάσχουμε στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 31 Μαρτίου.
Έχετε τοποθετήσει στην 12η (!!!!) και τελευταία θέση το σχετικό θέμα. Έχετε συμφωνήσει σε αμφιλεγόμενους όρους Μνημονίου με την ΕΤΑΔ, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον Δήμο να έχει κυρίαρχο ρόλο. Δεν έχει προηγηθεί καμία σύσκεψη των Αρχηγών των Παρατάξεων. Δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης. Δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους Πολίτες και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει απόφαση Τοπικού Συμβουλίου.
Ωστόσο θα συμφωνήσουμε μαζί σας σε ένα θέμα. Ότι πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης ΑΜΕΣΑ, αλλά ΣΩΣΤΑ!
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι αυτό το θέμα θα γίνει η απαρχή (επιτέλους!) για την αλλαγή στην ρότα σας, και να βλέπετε πια τα μέλη του ΔΣ και τους Πολίτες σαν συμμάχους σας. Πρέπει ΔΣ και Πολίτες να είναι μαζί, απέναντι στα προβλήματα αυτού του τόπου.
Κλείνοντας αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη από τους Δημότες, για την απόφαση της απουσίας μας από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επαναλαμβάνουμε ότι, το χρησιμοποιούμε σαν έσχατο μέτρο, για να αντιληφθεί η παράταξη του Δημάρχου την σπουδαιότητα της αξιοποίησης της εν λόγω έκτασης, αλλά και συνολικά την αναγκαιότητα για συνεργασία σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο μας.