MY KTEO

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση


Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 26/2, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρανέτα Τσιβίκα και Βαγγέλης Σταματούκος, θεωρούν απαράδεκτο που η Δημοτική Αρχή δε δέχτηκε να συζητηθεί, μεταθέτοντας το για επόμενη συνεδρίαση. "Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υψίστης προτεραιότητας γι’ αυτό ζητήσαμε να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό την επίλυσή του προς την κατεύθυνση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων των παιδιών, προσφυγόπουλων ή μη, στη δωρεάν εκπαίδευση και γνώση με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε συνθήκες δύσκολες όπως αυτές της πανδημίας". 

Ακολουθεί το ψήφισμα που κατατέθηκε:
 
          
Σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που διαμένουν στον καταυλισμό της Ριτσώνας
 
Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, συνεχίζονται οι μεγάλες συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, η αύξηση των ανισοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα για τα παιδιά των πιο ευάλωτων τμημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, έχει  προχωρήσει στον ουσιαστικό αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Για τους πρόσφυγες, μάλιστα, που βρίσκονται στη χώρα μας ως αποτέλεσμα των διεθνών ανταγωνισμών και πολεμικών εστιών, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, τους υποχρεώνει να παραμένουν μόνιμα έγκλειστοι, χωρίς να έχει πάρει το παραμικρό μέτρο για τον περιορισμό του συγχρωτισμού, χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, χωρίς την αναγκαία στελέχωση των Δομών και ακόμα χειρότερα των ΚΥΤ, δίνοντας τροφή σε απαράδεκτες απόψεις για περαιτέρω γκετοποίησή τους, ακόμα και στη διαδικασία της εκπαίδευσης, μετατρέποντας τις δομές σε φυλακές ψυχών της ΕΕ. 

Στον καταυλισμό προσφύγων της Ριτσώνας έχουν καταγραφεί 852 παιδιά που θα έπρεπε να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από αυτά, τα 400 ήταν εγγεγραμμένα σε σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλκίδας και φτάσαμε στο σημείο  με πέντε μήνες καθυστέρηση, να εγγραφούν 200 περίπου παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Νηπιαγωγείο που υπάρχει στη Δομή σαν παράρτημα του Νηπιαγωγείου Βαθέος Αυλίδας ενώ ταυτόχρονα ακόμα τόσα που εκκρεμούσε η εγγραφή τους σε σχολεία του Δήμου Χαλκίδας να ενταχθούν σε απογευματινά τμήματα, παρότι η ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός τριών μηνών από την ταυτοποίηση τους.
 
Εδώ και 10 μήνες κανένα προσφυγόπουλο δεν πηγαίνει σχολείο ούτε έχουν υπάρξει οι προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Ακόμα και το νηπιαγωγείο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα στη Δομή δεν λειτουργεί.
 
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ένταξη των προσφυγόπουλων  στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά τη στήριξη συνολικά των αναγκών τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τη διευκόλυνση στην παροχή των απαραίτητων εγγράφων. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί και στηρίζει πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις κατάπτυστες συμφωνίες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες  στη χώρα μας. Στερεί την Παιδεία, την Υγεία, τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τα παιδιά τους. 
 
Η εκπαίδευση των παιδιών του ελληνικού λαού είναι δικαίωμα όπως πρέπει να είναι και για τα προσφυγόπουλα. Σε όλα τα παιδιά θα πρέπει να παρέχεται ισότιμα η πρόσβαση σε μια διαδικασία γνώσης, κατανόησης της φύσης, της κοινωνίας, της επιστήμης, όπου θα μπορούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους, να κοινωνικοποιούνται, να εξοπλίζονται για το μέλλον τους.
 
Διεκδικούμε:  

Να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε όλες τις βαθμίδες. Να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές, Τμήματα Υποδοχής, Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων στα σχολεία. Αντίστοιχα, για τα νηπιαγωγεία που λειτουργούν μέσα στις Δομές, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόσβαση και συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας.

Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, μεταφραστών.

Να εξασφαλίζεται η μετακίνηση τους με λεωφορεία με όλους τους κανόνες για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού.

Να διαμορφωθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις μέσα στη Δομή ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής.

Να διατεθεί με ευθύνη του Υπουργείου ο αναγκαίος τεχνολογικός εξοπλισμός, τα μέσα, συνδέσεις internet, για όσο διαρκεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Να διαμορφωθούν μέσα στους χώρους διαμονής κατάλληλοι χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας, βιβλιοθήκες ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους.

Να εξασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ο εμβολιασμός των παιδιών. Η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική κάλυψη με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στην δομή.

Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρη εξοπλισμό του νοσοκομείου της Χαλκίδας και δομών ΠΦΥ (Κέντρο Υγείας και περιφερειακά ιατρεία). Κάλυψη των αναγκών όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID-19, αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.
 
Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλκίδας
Γρανέτα Τσιβίκα & Βαγγέλης Σταματούκος