MY KTEO

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΕΝΦΙΑ: Ποιο σενάριο εξετάζεται για φέτος


Το σενάριο ο υπολογισμός του εφετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) να γίνει με τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες ακινήτων εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό του εφετινού ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα προκύψουν από την επικείμενη αναπροσαρμογή.

Μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και ερωτηθείς για το τι θα γίνει εφέτος με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Η υλοποίηση της άσκησης για τις αντικειμενικές αξίες δεν σημαίνει ότι στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προλαβαίνει κάποιος να δει τις όποιες μεταβολές».

Η εν λόγω απάντηση δείχνει πως η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να αποσυνδέσει τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους από την εν εξελίξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Αν τελικά ληφθεί η απόφαση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν σήμερα και οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ για πρώτη φορά το 2019 και εφαρμόστηκαν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019 και του 2020.

Πάντως, ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης θα κερδίσουν μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν ανεξάρτητα εάν η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ισχύσει για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ ή όχι.

Τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι πολλοί φορολογούμενοι προσγειώθηκαν κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να κληθούν φέτος να πληρώσουν είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους, είτε να απαλλαγούν πλήρως, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.


Newsbomb.gr