MY KTEO

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ιδιοκτήτες: Αναζητείται "αντίδοτο" στα παράπονα για καθυστερήσεις για τις αποζημιώσεις ενοικίων


Να "ηρεμήσει" τους ιδιοκτήτες που βλέπουν σε πολλές περιπτώσεις να έχουν να δουν το "χρώμα" του χρήματος των αποζημιώσεων εδώ και μήνες για τα κουρεμένα τους ενοίκια επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο που μαζί με την ΑΑΔΕ ετοιμάζει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου πλέον με ψηφιακό τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Taxis και θα αποκτούν πλήρη και αναλυτική εικόνα για την πορεία των δηλώσεων Covid από το Μάρτιο του 2020.

Σήμερα μάλιστα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, μάλιστα, ώστε άμεσα να μπει σε εφαρμογή το νέο αυτό εργαλείο που λειτουργεί ως "αντίδοτο" στις αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα για άμεση ενημέρωση για το τι γίνεται με πιθανούς συμψηφισμούς με τις φορολογικές οφειλές για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου, με πιθανές άμεσες αποζημιώσεις σε χρήμα για τα μειωμένα μισθώματα από το Νοέμβριο και μετά. Επίσης θα ενημερώνονται για το αν έχουν εντοπισθεί λάθη στις δηλώσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί από τις ενισχύσεις.

Το θέμα «καίει» καθώς είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους ενώ υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα με τους συμψηφισμούς φόρων για τα μειωμένα ενοίκια του περσινού Μαρτίου. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε λάθη στις δηλώσεις αλλά βέβαια λόγω φόρτου υπάρχει και καθυστέρηση στην εκκαθάριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Όπως είπε μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα σχετικά ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους για το γεγονός ότι υπέστησαν «κούρεμα» ενοικίου θα σταλούν εντός της ημέρας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος, όπως είπε, είναι να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους τα ποσά των αποζημιώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι σήμερα ή την Δευτέρα θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις για τα «κουρέματα» ενοικίου μηνός Ιανουαρίου όπως επίσης και οι ενισχύσεις στο πλαίσιο της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο μεταξύ την απόγνωσή τους καθώς επί ένα χρόνο τώρα λαμβάνουν από μειωμένα έως και μηδενικά μισθώματα, εκφράζουν, με επιστολή τους προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, και κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, 231 μέλη του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Τα μέλη του Κινήματος κάνουν λόγο, ουσιαστικά, για «επίταξη» των ενοικίων τους και περιγράφουν τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να αναζητήσουν το δίκιο τους, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβαίνει. Θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα και καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, την σκληρή πραγματικότητα: «δεν έχουμε δει τίποτα στον λογαριασμό μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστή την κατάσταση όχι μόνο των ιδίων, αλλά και δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων ανά την επικράτεια.

Στο μεταξύ εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι ανοικτή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έλαβαν το 2020. Η πλατφόρμα δέχεται αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από τους φορολογούμενους που έμειναν εκτός της κρατικής αποζημίωσης για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

Μέχρι τις 19 Απριλίου θα μπορούν να υποβάλλονται διορθώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Αναλυτικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων COVID και των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων:

- Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

- Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

- Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

- Μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν «Δήλωση Covid» και «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

- Μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021 .

Τέλος από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου. Επίσης αναμένεται να καταβληθούν και χρήματα για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά και να αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet κι άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.


News247.gr