MY KTEO

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Δήλωση Κώστα Μπασδέκη & Γεωργίας Πύθουλα σχετικά με την αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Δίρφυς

 


Κοινή δήλωση Κώστα Μπασδέκη & Γεωργίας Πύθουλα για το δημοτικό συμβούλιο Διρφύων – Μεσσαπίων  σχετικά με  την αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Δίρφυς

 Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων και των συλλόγων της περιοχής. Στον αγώνα για να σταματήσει η επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στα βουνά μας. Για να μπει φρένο στα σχέδια για την απελευθέρωση της ενέργειας που σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά σπίτια.

 

Υπάρχει αιτία που δεν κατονομάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, ούτε από τους επικεφαλής των παρατάξεων, ούτε φυσικά από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρέθηκαν. Η αιτία ακουμπάει στην επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας τους και προς τούτο οι Κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης» φρόντισαν να ισχυροποιήσουν το νομικό οπλοστάσιο για να μπορούν οι μεγάλες επιχειρήσεις να λυμαίνονται τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. Έδωσαν τη δυνατότητα να πατάνε ακόμη και περιοχές natura, όπως η Δίρφυ. Αυτή είναι η αιτία και όποιος θέλει πραγματικά να αντιπαλέψει αυτή την εξέλιξη πρέπει να βάλει απέναντι τους πραγματικούς ενόχους.

 

Μεγάλη ευθύνη έχει διαχρονικά και η Τοπική Διοίκηση που από την μία επέτρεψε αυτή την αφόρητη κατάσταση ιδιαίτερα στην Εύβοια, αποδεχόμενη την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και εγκρίνοντας μελέτες,  και από την άλλη συμφωνεί σταθερά με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, χωρίς την οποία οι εταιρείες δε θα είχαν έδαφος ούτε για αιτήσεις. Εξάλλου, τα όσα πρότεινε ο Περιφερειάρχης και σύσσωμοι συμφώνησαν όλοι ήταν στη λογική να «εξορθολογιστεί» η εγκατάσταση, δηλαδή να εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες οι εταιρείες αλλά όχι τόσες πολλές, άρα να δούμε το χωροταξικό κτλ. Επομένως, καμία αντίρρηση επί της ουσίας που είναι το «ξεπούλημα» του ενεργειακού πλούτου της χώρα μας. Όσο για την «ενεργειακή δημοκρατία» είναι τουλάχιστον ψέμα όταν από τη μία τα μονοπώλια της Ενέργειας θησαυρίζουν και από την άλλη τα λαϊκά νοικοκυριά είτε πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα είτε μένουν χωρίς ρεύμα από έναν χιονιά…

 

Από αυτή την άποψη εμείς είμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταικών ή οποιωνδήποτε άλλων ΑΠΕ κάτω από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτική της “απελευθέρωσης της ενέργειας”. Επομένως, παρότι έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους συμμετέχοντες να παρουσιαστεί ένα κλίμα ομοψυχίας, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή, καθώς το «ΟΧΙ» όλων των υπόλοιπων δεν σήμαινε εναντίωση στην πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας, που όσο υπάρχει αυτή, θα αντιμετωπίζουμε τέτοιους κινδύνους.

 

Ούτε είναι λύση η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, που υπερθεμάτισαν όλες οι παρατάξεις και οι βουλευτές,  που ακόμη και αν δικαιώσουν το αίτημα για τη Δίρφυ που είναι natura, λύνουν εν μέρει το θέμα και αφήνονται στο απυρόβλητο ολόκληρες περιοχές στο δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και την υπόλοιπη Εύβοια που δεν είναι natura.

 

Η μόνη λύση είναι να πάρει ο λαός της Εύβοιας της κατάσταση στα χέρια του, χωρίς αυταπάτες και χωρίς να δίνει χώρο σε όλους αυτούς που ευθύνονται, να οδηγούν τη διεκδίκηση και τον αγώνα σε λάθος μονοπάτια.

 

Απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση αγωνιστικά να απαιτήσει ο λαός :

 

Να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για νέα αιολικά πάρκα τόσο σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, όπως ο Δήμος Καρύστου, όσο και στα παρθένα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές της Δίρφυς και των Κοτύλαιων. Να μη μπουν ή να απομακρυνθούν α/γ κοντά σε χωριά.

 

Φθηνό ρεύμα για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

 

Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρηση του.

 

Η λύση ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ πώς θα ζει καλά ο λαός είναι να μην είναι η ενέργεια εμπόρευμα. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ όπως και από κάθε άλλη πηγή, στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας,θα υπόκειται σε μια κεντρικά σχεδιασμένη ενεργειακή πολιτική στόχο θα έχει την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του λαού σε ενέργεια. Σ αυτές τις συνθήκες θα πάψει και η ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς

 

Κώστας Μπασδέκης

 

Η Δημοτική Σύμβουλος Διρφύων – Μεσσαπίων

 

Γεωργία Πύθουλα