Evia Top: Τι φταίει και βαίνουν όλα επι τα χείρω στο μέτωπο της πανδημίας;

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021

Τι φταίει και βαίνουν όλα επι τα χείρω στο μέτωπο της πανδημίας;


Τοπίο τρομώδες και μαύρο. Χειρότερο από ποτέ: Το ΕΣΥ ασθμαίνει. Το κονβόι των ασθενοφόρων μιλά για την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων. Οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται. Με την επιστράτευση των γιατρών, πρόβλημα. Με τους φαρμακοποιούς και τα rapid test, πρόβλημα. Τι φταίει και βαίνουν όλα επί τα χείρω;

Τον Απρίλιο του 2020, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν είχε δώσει στο ΕΣΥ την σημασία που έπρεπε. "Κι εκεί κάνω κι εγώ την δική μου προσωπική αυτοκριτική"(19.4.2020-"Καθημερινή", συνέντευξη στην Αλέξη Παπαχελά).

Η αισχυντηλή παραδοχή του κ.Μητσοτάκη δεν αποτέλεσε εφαλτήριο για δραστικές βελτιώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πόσω μάλλον για αφετηρία συνολικής ανακαίνισης.

Και πως να συμβούν αυτά όταν, αντί για επείγοντα, σοβαρό σχεδιασμό, κυριάρχησαν τα εξής:

Αποσπασματικές επιλογές και  καθυστέρηση για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, παραμέληση της πρωτοβάθμιας φροντίδας,  αμηχανία για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και, βέβαια, βιαστικές εξαγγελίες χωρίς στοιχειώδη συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς (φαρμακοποιοί κ.α.).

Εξήγηση υπάρχει: όταν δεν πιστεύεις σε κάτι, δύσκολα θα το υπηρετήσεις αποτελεσματικά, ακόμη κι αν αναγκαστείς εκ των υστέρων να το πράξεις. Αυτό συνέβη με τον πρωθυπουργό και το ΕΣΥ.

Πέραν αυτού, αποδείχτηκε καθαρά- και στο πεδίο της πανδημίας- η ανεπάρκεια του περιώνυμου επιτελικού κράτους. Φιλόδοξη η εξαγγελία, πενιχρά τα αποτελέσματα με εξαίρεση την ψηφιακή εποποιία του Πιερρακάκη. 

Συγκεκριμένα:

- Όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σαρώνεις τα πάντα. Φέρνεις τα πάνω κάτω. Γιατί προέχει η σωτηρία της πατρίδος. Εν προκειμένω, αφήνεις πίσω τις ιδεολογικές αναστολές και επιστρατεύεις άμεσα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Και να γιατί:

 "Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου και στα 500 μέτρα να υπάρχει άδεια κλινική και να ζητά 1.700 ευρώ αποζημίωση τη μέρα. Αυτά τα πράγματα είναι απάνθρωπα. Θέλουμε επίταξη με όρους δημοσίου. Είναι επιτακτική ανάγκη, το λέμε εδώ και 13 μήνες για την περιβόητη επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν 4.000 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι γεμάτες" (Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος των εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό").

- Όταν σου λείπουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ, δεν προχωρείς σε δειλές προσλήψεις μικρής διάρκειας, όπως συνέβη τον Φθινόπωρο του παρελθόντος έτους. Μελετάς τις ανάγκες και πράττεις αναλόγως, αξιοποιώντας το υπαρκτό -σε αναμονή- δυναμικό.

- Όταν ξέρεις ότι ο ΕΟΔΥ δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές σε όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί ή παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά στέλνει ασθενοφόρο για είσοδο στο νοσοκομείο, οργανώνεις ένα δίκτυο ιδιωτών γιατρών για να παρέχουν άμεσα και με ασφάλεια συμβουλές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μαζική μεταφορά στα νοσοκομεία.

Αλήθεια, έχουν  ρωτήσει οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας πόσοι από τους διακοσμισθέντες σε νοσοκομεία, θα μπορούσαν να μείνουν στο σπίτι τους, καθώς είναι θετικοί μέν, αλλά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα;

- Όταν αποφασίζεις να διαθέσεις δωρεάν rapid test από τα φαρμακεία, φροντίζεις να συνεννοηθείς προηγουμένως με τους αρμόδιους συλλόγους και φορείς.

Ε, ούτε αυτό το στοιχειώδες έπραξε η κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα γνωστά: σύγχυση για το αντίτιμο στους φαρμακοποιούς, σύγχυση για το αν και πως θα αναφέρονται τα κρούσματα, διευκρινίσεις επι διευκρινίσεων-κατάσταση χαοτική.

Ευεξήγητη, πάντως, από τη στιγμή που δεν είχαν ενημερωθεί ή ερωτηθεί ορισμένοι φορείς, όπως π.χ. η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), η οποία επισημαίνει το γεγονός αυτό σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

"Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον αιφνιδιασμό και την έκπληξή μας, όταν την Παρασκευή 19 Μαρτίου2021, πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει η διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία (…) Δεν έχουμε κληθεί να συζητήσουμε θεσμικά θέματα των συνεταιρισμών φαρμακοποιών παρά τις πολλαπλές οχλήσεις που σας έχουμε κάνει".

Αξίζει να παρατεθεί ακόμη ένα εδάφιο της συγκεκριμένης επιστολής, εδάφιο αρκούντως δηκτικό και ειρωνικό:

"Δεδομένου όμως ότι καμία στιγμή δεν ενημερωθήκαμε για την πανελλαδική διάθεση των ανωτέρω και δεν κληθήκαμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε ήδη από εναλλακτικές πηγές βρει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία το λειτουργικό πλάνο αυτού του σημαντικού εγχειρήματος".

…Αν στον κατάλογο των προεκτεθέντων αρνητικών συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από τα "έξυπνα μέτρα" και τις παντοειδείς υπαναχωρήσεις, προκύπτουν σαφείς οι λόγοι για την επιδείνωση της κατάστασης-υγειονομικής και οικονομικής.

Φωτο: Eurokinissi
News247.gr του Γιάννη Τριάντη