MY KTEO

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων παρουσία Περιφερειάρχη και βουλευτών: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών



Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων με θέμα τις ανεμογεννήτριες, στην οποία παρευρίσκονται οι βουλευτές Θανάσης Ζεμπίλης, Βαγγέλης Αποστόλου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων,  Δήμαρχοι, ο Γιάννης Μαραγκός ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον πρόεδρο Σπύρο Ραπτάκη της επιστολής του Γιώργου Μαρίνου ο οποίος δεν παρέστη λόγω υποχρεώσεων. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου για τη μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία για να φέρει αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στη προσφυγή του Μαϊου, αντιρρήσεις για τροποποίηση, συμμετείχε στη διαβούλευση ενάντια στις επενδύσεις αυτές. Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταπάτηση. Υπάρχει μία και μόνο σκέψη, η μη εγκατάσταση.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως "η πρόσφατη ανακοίνωση για την ενταξη του μεγάλου πάρκου στη κεντρική και νότια Εύβοια, νομίζω ότι μας προξένησε τεράστιους προβληματισμούς οι οποίοι δεν εστιάζονται μόνο στο που πως σχεδιάζεται ένα αιολικό παρκο αυτής της κλίμακας αυτής της θέσης, αλλά και για το που παέι αυτή η κατάσταη. Το 41% βρίσκεται στην Περιφέρεια και μεγάλο ποσοστό στην Εύβοια. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έξέδωσε ένα ψήφισμα με πλατιά συνέναιση των παρατάξεων.Το ψήφισμα άνοιξε δρόμους. Χτύπησε ένα καμπανάκι στο κεντρικό κράτος ότι δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να έχει το ρόλο του τροχονόμου. Κάτι αρχίζει να συζητιέται σε κεντρικό επίπεδο. Στο επί της αρχής είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της καθαρής πράσινης ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια φιλοξενεί το το 41% των αιολικών πάρκων. Όχι όμως στην ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους. Διεκδικούμε το μέτρο της αναλογικότητας. Δεύτερον ένα σύγχρονο χωροταξικό ΑΠΕ. Τρίτον, φωνάξαμε δυνατά παιδιά σταματήστε κάθε σχεδιασμό να καθήσουμε σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούμε. Τέταρτον να περάσει η αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση Β΄Βαθμού, αφού την ώρα οι Περιφέρειες μόνο γνωμοδοτούν. Εμείς θέλουμε οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν ή εναλλακτικά να προυποτίθεται η σύμφωνη γνώμη. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό περιβάλλοντος."

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τζοβάννα Γκόγκου η οποία τόνισε πως «αυτό δεν γίνεται μόνο στο δικό μας Δήμο. Βρισκόμαστε στη σημείο μηδέν, οι αδειοδοτήσεις έχουν βγει, έχουν εγκριθεί και εμείς δεν έχουμε σταματήσει τίποτα. Από το δικό μας Δήμο θα ζητήσω εξηγήσεις γιατί ο Δήμαρχος δεν βρέθηκε με τους βουλευτές και τον Υπουργό να σταματήσουν το θέμα.  Θα έπρεπε οι πολίτες να είναι ενημέροι», είπε η κα Γκόγκου. Είπε πως πρέπει να γίνει αναστολή των ήδη αδειοτομημένων επενδύσεων και να πάμε σε ένα χωροταξικό που να μπορεί να καλύψει μία περιοχή όπως η δική μας. Όπως είπε η κα Γκόγκου πρέπει να ζητηθεί μία ακρόαση από τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να πάμε εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις και επίσης να κατατεθεί προσφυγή στο ΣΤΕ. Η δική μας παράταξη είναι αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ο Δήμαρχος να μπει σε καμία διαπραγμάτευση. Επίσης η κα Γκόγκου είπε πως θα πρέπει να «αφήσουμε τον κόσμο να αποφασίσει πως θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα. Η αδιαφορία του Δημάρχου έχει αφήσει 3 αδειοδοτήσεις, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα, όλα έγιναν την τελευταία στιγμή.

Ο Ανδρέας Κουλοχέρης είπε πως η παρουσία όλων στη σημερινή συνεδρίαση τους δίνει δύναμη. Είναι η ώρα όλοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και θέλω να σταματήσουμε λίγο να πούμε ουσιαστικά με συγκεκριμένε προτάσεις τι θα κάνουμε, να ορίσουμε που θέλουμε να φτάσουμε για να έχουμε αποτέλεσμα. Περιμένω ξεκάθαρες τοποθετήσεις για να ξέρουμε ποιους θα έχουμε δίπλα μας, είπε ο κ. Κουλοχέρης.

Η Γεωργία Πύθουλα με τη σειρά της χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή και επικίνδυνη. Όπως είπε η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το έδαφος ήταν στρωμμένο για τους μεγαλοκαρχαρίες. Αν θέλουμε να βγει κάτι από εδώ πρέπει να βάλουμε απέναντι αυτό που φταίει. Πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο και τώρα μπορούν να αδειοτοτούνται οι επιχειρήσεις αυτές. Αν δεν καταργηθούν αυτοί οι νόμοι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τις ευθύνες της. Η λύση είναι να μην γίνεται η ενέργεια εμπόρευμα.

Η νομική σύμβουλος κα Καλλία στη συνέχεια ανέλυσε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, προσφυγές, αντιρρήσεις κ.λ.π. Σε όλα τα πολύ σημαντικά προβλήματα και διλήμματα που τέθηκαν θα έλεγε κανείς πως από τη μία πλευρά έχουμε την ανάπτυξη και από την άλλη έρχονται οι αρχές του τόπου να λένε όχι. Στην Εύβοια έχουμε μία μεγάλη αξία τη ΝATURA. Επομέως το δίκαιο μας δίνει τη δυνατότητα να πατήσουμε εκεί και να απαιτήσουμε να γίνει ένας εξορθολογισμός και να στηριχτούμε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Κάθε έργο για να μπορέσουμε να το προσβάλλουμε πρέπει να έχουμε έννομο συμφέρον. Η ένταξή του και μόνο δεν θεμελιώνει ένομμο συμφέρον. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να προσβάλλουμε την αδειοδότηση που θα εκδώσει το Υπουργείο. Θα αιτηθούμε επίσης να γίνει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα κάνουμε καταγγελία, γιατί μας παρουσιάζονται τα έργα κομμάτι κομμάτι. Ο αρμόδιος υπουργός δεν είναι ένας, είναι ο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και η συνάντηση πρέπει να γίνει και με τους δύο.   

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Σουλιώτης ήταν παρών στη συνεδρίαση και όπως είπε στην τοποθέτησή του η ΠΕΔ είναι στο πλευρό των Δήμων. «Είναι γεγονός ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά είμαστε αντίθετοι στο να αγνοείται η τοπική κοινωνία που πρόκειτια να τοποθιεητθεί ένα αιολικό πάρκο. Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε την τοπική κοινωνία σύμμαχο. Παρότι όλοι θέλουμε να μπούνε κάπου αλλού, σε επίπεδο διαλόγου θα είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Είναι γεγονός πως είναι πολύ δύσκολο οι Δήμοι να σταθούν στο ύψος των εξόδων και να βρεις παρανομία σε αυτές τις εταιρείες οι οποίες πορεύονται σύμφωνα με το νόμο. Αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη Α΄και Β΄Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.» Όπως είπε την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα και θα ζητηθεί μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης είπε πως «ο τόπος μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλαγές που έρχονται θα διαταράξουν τις ζωές και χυχές όλων μας. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί. Κανείς δεν πρέπει να τρέξει να διεκδικήσει πατρότητες. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι η αποσιώπηση του δίκιου μας και η διχόνοια που την τρέφει. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι εδώ η θέση μας έχει ήδη εκφραστεί. Εργαζόμαστε για να ξεκινήσει ένας διαλογος με την κυβέρνηση.»

Σε νεότερη ανάρτηση όλες οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων