MY KTEO

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Πράσα λεμονάτα με σελινόριζα


Υλικά Συνταγής:
1/4 φλ. ελαιόλαδο
4 μεγάλα πράσα
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 σελινόριζα
2 μικρές γλυκοπατάτες κόκκινες
1 σκ. σκόρδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθο με τα κοτσάνια
1/2 ματσάκι μάραθο
1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
λεμόνι
λίγο ελαιόλαδο
ρύζι

Εκτέλεση:
Για τα πράσα λεμονάτα με σελινόριζα, μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποιο λαχανικό. Καθαρίζουμε τα πράσα και αφαιρούμε το πράσινο μέρος. Πλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε τα πράσα. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες 5 εκατοστών. 

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι. Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, την πλένουμε και την κόβουμε στα 4 κατά μήκος. Κόβουμε σε χοντρές φέτες τα κομμάτια. Καθαρίζουμε την γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε πλασωτέ (ρηχή και βαθιά κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα την σελινόριζα. Σοτάρουμε για 4-5΄σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σας τρελάνει το άρωμα της. Βγάζουμε την σελινόριζα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα πράσα στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 4΄. Προσθέτουμε το σκόρδο, αρωματίζουμε για 1΄και το αφαιρούμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3΄ μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα καρότα και την γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε να λαδωθούν.

Τέλος ξαναβάζουμε την σελινόριζα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε 2 φλ. βραστό νερό η ζωμό. Προσθέτουμε τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και μάραθου κομμένα σε μικρά κομμάτια. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄. 

Όση ώρα βράζουν τα πράσα λεμονάτα ετοιμάζουμε το σπυρωτό πιλάφι

Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος του μαγειρέματος, ξεσκεπάζουμε τα πράσα λεμονάτα, δυναμώνουμε την εστία και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα και να μείνουν με το λάδι τους τα λαχανικά.

Στύβουμε ένα λεμόνι στο φαγητό και σβήνουμε τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με άνηθο και μάραθο, όχι πολύ ψιλοκομμένα.

Τα πράσα λεμονάτα  με σελινόριζα σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με βρασμένο ρύζι και λίγο ελαιόλαδο.

Σερβίρετε τα πιάτα με τέταρτα λεμονιού. Σε περίοδο εκτός νηστείας, μπορείτε να κάνετε αυγολέμονο στο φαγητό.

Αν θέλετε μπόλικη σάλτσα στο φαγητό, προσθέστε νερό στον βρασμό και δέστε την σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ αραιωμένο στον χυμό λεμονιού.


www.argiro.gr