MY KTEO

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Σελεβάκος: Η απόφαση δεν αρκεί για να εμποδίσει την επέλαση των «στρατηγικών επενδυτών»


Θετική κατ΄ αρχάς κρίνεται η ομόφωνη απόφαση (τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο) του συνόλου των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων της 24-03-2021,ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια και στην Δίρφυ.

   Θεωρώ όμως ότι μόνη της η απόφαση δεν αρκεί για να εμποδίσει την επέλαση των «στρατηγικών επενδυτών», οι οποίοι έχουν επιλέξει να καταλάβουν και την Δίρφυ για την επίτευξη των επενδυτικών τους πλάνων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην περιοχή και στις τοπικές κοινωνίες.

   Το γεγονός ότι ακόμη ένα δημοτικό συμβούλιο για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δεν οργανώθηκε από τον Δήμαρχο και την δημοτική πλειοψηφία αλλά από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ,μόνο ανησυχία και ερωτηματικά δημιουργεί τα οποία ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία οφείλει να τα διαψεύσει με πράξεις και όχι με λόγια.

   Στην προσπάθειά μου να συμβάλλω στην αντιμετώπιση του προβλήματος με σοβαρά και όχι με έωλα επιχειρήματα, στην παρέμβασή μου στο Δημοτικό συμβούλιο ανέδειξα την ανάγκη της τουριστικής αξιοποίησης της Δίρφυος με σοβαρές επενδύσεις, ως σοβαρό επιχείρημα τόσο για την ανάγκη ακύρωσης των «στρατηγικών επενδύσεων» των ανεμογεννητριών όσο και για την ανάγκη της ουσιαστικής ανάπτυξης αυτού του τόπου και της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας, πολλαπλάσιων από αυτές που υπόσχονται οι   «στρατηγικοί επενδυτές».

   Προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσα την πρότασή  μου για χρηματοδότηση από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας του project το οποίο έχει συνταχθεί από τον Δήμο Διρφύων και τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουροδήμο  το 2009 για «τουρισμό 4 εποχών στη ΔΙΡΦΥ» προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ ευρώ,το οποίο αν υλοποιηθεί θα εκτοξεύσει την ανάπτυξη της περιοχής με πολλές πραγματικές θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει ένα ισχυρό νομικό ισχυρισμό για την νομική αντίκρουση των προθέσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, όπως άλλωστε αποδέχθηκε στην τοποθέτησή της και η έγκριτη νομική συμπαραστάτης του Δήμου μας Κα Καλλία.

    Δυστυχώς επί της πρότασής  μου δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση ούτε του Δημάρχου, ούτε του παριστάμενου αντιπεριφερειάρχη κου Κελαιδίτη.

    Θέλω να πιστεύω ότι δεν τοποθετήθηκαν γιατί δεν ήταν έτοιμοι να απαντήσουν. Περιμένω να το κάνουν τις επόμενες μέρες και από την θέση που θα πάρουν πιθανώς να εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα του αγώνα που γίνεται για την προστασία της περιοχής.

   Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι με ευχές, με πουλάκια που κελαηδούν και με όμορφα λουλουδάκια ,δεν αντιμετωπίζονται οι «γύπες» και τα «κοράκια».

   Απαιτούνται σοβαρές θέσεις ,δράσεις και πραγματικά επιχειρήματα που θα ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που μόνο προς όφελος της περιοχής δεν είναι.

    Η επίθεση που δέχεται η περιοχή ίσως αποτελέσει και την ευκαιρία για σοβαρές αποφάσεις που θα αλλάξουν την τύχη της, αξιοποιώντας  το μεγάλο απόθεμα που διαθέτει όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

    Τώρα είναι η ώρα που θα αποδειχθεί με πράξεις με ποιους είμαστε.

    Με την τοπική κοινωνία ή με τα κοράκια.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΣΕΛΕΒΑΚΟΣ

 

Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων

Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Εύβοιας