MY KTEO

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Τα γεωσεληνιακά φαινόμενα και «πρόβλημα» του πορθμού του Ευρίπου


ΤΑ ΓΕΩΣΕΛΗΝΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ «ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ΤΟΥ ΠΟΡΘΜΟΎ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ ήταν το θέμα της 10ης κατά σειράν διαδικτυακής διάλεξης-συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ, του Σαββάτου 20 Μαρτίου 2021. Αφιερώνεται στην μνήμη του φίλου Γιώργου Βατίκαλου, ο οποίος ως ιστιοπλόος το είχει πολλάκις και πολλαπλώς βιώσει. Ως  πρόεδρος δε του Ιστιοπλοϊκού Συλλόγου Χαλκίδας μου είχε κάνει την τιμή να με προσκαλέσει προ ετών να το παρουσιάσουμε στα μέλη και στους φίλους του Συλλόγου, αυτός με την εμπειρία του και εγώ με την όποιες γνώσεις μου για το θέμα. Αιωνία του η Μνήμη. 

Επίλογος:

Το φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου έχει και άλλα χαρακτηριστικά, που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα σε μια μόνο συνάντηση. Άλλα από αυτά είναι ιδιόμορφα. Άλλα πάλι τα συναντά κανείς σε όλα τα παλιρροϊκά  προβλήματα. Κανένα όμως δεν είναι έξω από την σφαίρα της   μέχρι τώρα γνώσης μας. Όλα μπορούν να εξηγηθούν μέσω της θεωρίας των παλιρροιών, της ωκεανογραφίας, της τοπογραφίας. Οι μοναδικότητες όμως που αναφέραμε είναι ικανές να το  χαρακτηρίσουν και να το αναδείξουν σαν κάτι το εντελώς ιδιαίτερο για την πόλη της Χαλκίδας και  να συμβάλλουν στην φήμη και παγκόσμια προβολή της. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ασχολήθηκαν με αυτό ογκόλιθοι της επιστήμης και της ναυτιλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ανάδειξη επομένως του φαινομένου σε όλους τους τομείς (τουριστικό, πολιτιστικό, επιστημονικό) θα πρέπει να είναι και, αν δεν είναι, θα πρέπει να  να γίνει στόχος όλων μας.

Για μια ακόμα φορά ευχαριστώ  όλες τις φίλες και όλους τους φίλους από διάφορα μέρη της χώρας, όπως από την Χαλκίδα, το Αλιβέρι, την Κύμη, τα Χανιά, την Αθήνα, το Καρπενήσι, την Θεσσαλονίκη, τον Πύργο,  την Κοζάνη, την Καστοριά, το Κιλκίς, τις Σέρρες,  τα Ιωάννινα, αλλά και από το εξωτερικό, που συμμετείχαν στην διάλεξη –συζήτηση και συνέβαλλαν και πάλι με τις εύστοχες ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους στην επιτυχία της.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά στον κ. Ματθαίο Ψαραδάκη και στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με την πρωτοβουλία των οπόιων γίνονται οι παραπάνω διαλέξεις-συζητήσεις.

Όλο το βίντεο της διάλεξης βρίσκεται στο link: https://join.skype.com/bfq6ufYNAbH2

Η ημερομηνία και ο τίτλος της τελευταίας διάλεξης αυτού του κύκλου θα ανακοινωθούν σε προσεχή μας ανάρτηση.

Α.Α.