MY KTEO

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα λάβουν νέα δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας - Οι πληρωμές


Νέα παράταση για το επίδομα ανεργίας δύο μηνών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για το επίδομα ανεργίας που λήγει τον Μάρτιο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες με κόστος 77 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΕΔ μέχρι σήμερα, έχει διαθέσει 1,5 δις. ευρώ σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές και έχουν ωφεληθεί 755.000 άνεργοι.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών
  • Η καταβολή του πρώτου μήνα της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο, έχει ολοκληρωθεί
  • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου, η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου.
  • Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου
  • Για όσους ανέργους έληξε το επίδομα ανεργίας τον Φεβρουάριο η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.
  • Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει το επίδομα ανεργίας μέσα στον Μάρτιο ο πρώτος μήνας θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο ενώ ο δεύτερος μήνας τον Μάιο.
Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανέργων εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Τα ποσά
  • Τακτική επιδότηση ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως)
  • Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από παρατάσεις της ίδιας επιδότησης.

Το δικαίωμα στη δίμηνη παράταση αφορά αποκλειστικά λήξη επιδόματος ανεργίας και όχι λήξη δίμηνης παράτασης.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε μια δέσμη παρεμβάσεων για τον Απρίλιο εκτιμώμενου ύψους 695 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν τα εξής:

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

-Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το κόστος της παρέμβασης θα είναι 330 εκατ. ευρώ.

-Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Το κόστος της παρέμβασης θα είναι 210 εκατ. ευρώ.

- Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021. Το κόστος για επιπλέον 3 μήνες θα είναι 3 εκατ. ευρώ.

- Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο 2021. Το κόστος θα ανέλθει σε 16 εκατ. ευρώ.

- Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

- Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κλπ) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ κατά τον Μάρτιο 2021. Το κόστος διαμορφώνεται περί το 1 εκατ. ευρώ.

- Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες. Το κόστος θα ανέλθει σε 77 εκατ. ευρώ.

- Επεκτείνεται ο μηχανισμός «ΣΥΝ-Εργασία» έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021. Το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει σε 38 εκατ. ευρώ.


Newsbomb.gr