MY KTEO

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων(ΣΠΠΑΠ): Φτάνει πια - όχι άλλη ρύπανση


Η υγεία και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη. Επί δεκαετίες το Αλιβέρι και η ευρύτερη περιοχή έχουν υποστεί σημαντική ρύπανση από τη λειτουργία

των βιομηχανιών της περιοχής. Οι λιγνιτικές μονάδες της  ΔΕΗ, η ΑΓΕΤ και άλλες μικρότερες βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα αλλά και στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Αέριοι ρύποι (οξείδια του άνθρακα, του αζώτου, του θείου), μικροσωματίδια και βαρέα μέταλλα επηρέασαν το περιβάλλον με συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου(CO2), την όξινη βροχή (οξείδια του θείου) και επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η επίδραση των ρύπων στον ανθρώπινο οργανισμό είναι συνεργική και επηρεάζει πολλαπλώς την υγεία στο αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, νευρολογικό σύστημα συμβάλλοντας επιπλέον στην αύξηση των καρκίνων στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη Επιδημιολογική  Μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας στην περιοχή του Αλιβερίου, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα των επιπτώσεων της ρύπανσης στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων.  Η επιδημιολογική μελέτη έχει αποφασιστεί προ πολλών ετών από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου (υπάρχει σχετική χρηματοδότηση στους ετήσιους προϋπολογισμούς) αλλά αυτή δεν υλοποιείται, γιατί άραγε;

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται άμεσα να ανατεθεί και να υλοποιηθεί. Αντίστοιχη επιδημιολογική μελέτη στο Βόλο έδειξε ότι η βιομηχανική ρύπανση εκεί έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις στους κατοίκους (καρκίνοι, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφράγματα, εγκεφαλικά) σε σχέση με άλλες περιοχές. Παράλληλα επιστημονικές και επιδημιολογικές μελέτες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τσιμεντοβιομηχανίες, έχουν καταδείξει αυξημένη επίπτωση νευρολογικών, αναπνευστικών, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνων (παιδικά λεμφώματα κ.α.).

Στο Αλιβέρι οι έως σήμερα πραγματοποιηθείσες μελέτες έχουν δείξει σημαντικά αυξημένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα και επικίνδυνα μικροσωματίδια PM 2.5, ιδιαιτέρως τοξικά που εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες προκαλώντας βλάβες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξε αυξημένα τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην περιοχή ''στάχτες'' Μυλακίου, από εναπόθεση τέφρας της ΔΕΗ σε περιοχή έκτασης 350 στρεμμάτων.

Αντίστοιχη μελέτη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ έδειξε αυξημένη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στον κόλπο του Αλιβερίου.

Άλλη μελέτη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έδειξε υψηλή παρουσία μικροσωματιδίων PM 2.5 στην ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου.

Πρόσφατος δειγματοληπτικός έλεγχος στο Μυλάκι έδειξε αυξημένη παρουσία ορισμένων βαρέων μετάλλων.

Αέριοι ρύποι, βαρέα μέταλλα και τοξικά μικροσωματίδια PM 2.5 συνθέτουν σοβαρή ρύπανση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και τα νερά της περιοχής, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που εργάζονται και ζουν στο Αλιβέρι και τα περίχωρα.

Επιπλέον από το τέλος του 2014 με την καύση από την ΑΓΕΤ, RDF και άλλων λεγόμενων ''εναλλακτικών'' καυσίμων, όπως λυματολάσπη, υπολείμματα ελαστικών αυτοκινήτων, ξύλο και πρόσφατα κατά παράβαση CLO δοκιμαστικά, η ρύπανση πέρασε σε μια νέα φάση ποιοτικά πιο επικίνδυνη.

Το πλαστικό που περιέχεται στο RDF είναι υπεύθυνο για την παραγωγή διοξινών και φουρανίων (που μάλιστα δεν μετρώνται), ουσίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ αφού αυτό δεν είναι κατασκευασμένο για τέτοια λειτουργία. Έτσι τα απαέρια παραμένουν στην καμινάδα, στο κρίσιμο διάστημα 450οC – 200oC, πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από τα 4 δευτερόλεπτα που ορίζεται ως όριο διεθνώς, εκλύοντας έτσι διοξίνες.

Παρά την πλήρη αντίθεση, τους αγώνες και την πίεση που άσκησαν οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής και κατάφεραν να καθυστερήσουν για 7 χρόνια την καύση, τελικά η ΑΓΕΤ καίει εδώ και 6 χρόνια RDF, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Το κίνητρο της ΑΓΕΤ είναι τα τεράστια κέρδη από τη μείωση του πετκοκ ως καυσίμου και την αύξηση της καύσης του επιδοτούμενου RDF.

Τα κέρδη πάνω από τη ζωή των ανθρώπων!

Η Περιφέρεια Στερεάς ως αρμόδια ελεγκτική αρχή έχει αποφασίσει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρύπων που θα είναι χρήσιμο εργαλείο και για την κοινωνία (Δήμος, φορείς, κάτοικοι) αλλά και για την Πολιτεία. Η πλήρης υλοποίηση της απόφασης έχει καθυστερήσει αναιτιολόγητα. Ζητούμε την άμεση λειτουργία του Παρατηρητηρίου από την Περιφέρεια Στερεάς αλλά και από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου σε ό,τι του αναλογεί.

Αποτελεί όμως λύση η καύση των σκουπιδιών είτε στις τσιμεντοβιομηχανίες(συναποτέφρωση) είτε στις (4) φαραωνικές μονάδες καύσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση;

Η καύση δημιουργεί ιδιαίτερα τοξικούς επικίνδυνους ρύπους, αφήνει τοξικό υπόλειμμα, εξαφανίζει χρήσιμα υλικά και συσκευασίες που μπορούν να ανακτηθούν και παράλληλα απορροφά τεράστιους πόρους. Η αύξηση των τελών καύσης σκουπιδιών που θα επιβάλλουν οι εταιρείες, καθώς και το κόστος μεταφοράς τους, θα γυρίσει μέσω των Δήμων στους πολίτες και θα είναι ένα δυσβάστακτο βάρος. Οι πανάκριβες μονάδες καύσης μέσω ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) θα ανατρέψουν την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αφού για 30 τουλάχιστον χρόνια θα χρειάζονται υλικό καύσης ενώ παράλληλα θα απορροφήσουν τις χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τοπικά λοιπόν η συναποτέφρωση στην τσιμεντοβιομηχανία αλλά και γενικά η καύση των απορριμμάτων στις φαραωνικές μονάδες καύσης δεν αποτελεί λύση.

Ποια λύση όμως προκρίνουμε ως ορθή για τη διαχείριση των απορριμμάτων άμεσα αλλά και για το μέλλον;

Προκρίνουμε:

           Τη δημόσια και αποκεντρωμένη διαχείριση

           Την μείωση της παραγωγής απορριμμάτων

           Την επαναχρησιμοποίηση

           Την διαλογή στην πηγή

           Την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με χρήση 4 χωριστών κάδων

           Πράσινα σημεία

           Μικρές αποκεντρωμένες μονάδες ανακύκλωσης-κομποστοποίησης ανά Δήμο η ομάδα Δήμων. Το όποιο υπόλειμμα μεταβατικά θα διατίθεται για υγειονομική ταφή.

           Ενίσχυση και χρηματοδότηση των ανωτέρω, ώστε να διασφαλίζονται πόροι, συσκευασίες και υλικά για τις επόμενες γενιές, αλλά και καλύτερη υγεία μειώνοντας τη ρύπανση από τη μη καύση σκουπιδιών και επιδρώντας λιγότερο στο περιβάλλον.

Απαιτούμε:

         Η ΑΓΕΤ να σταματήσει άμεσα την καύση RDF και άλλων επικίνδυνων υλικών και να καλύψει όλα τα υπαίθρια υλικά (όπως πετκοκ), ώστε να μη ρυπαίνουν.

         Η Περιφέρεια Στερεάς και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου να θέσουν άμεσα σε λειτουργία το Παρατηρητήριο Ρύπων

         Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου να αναθέσει για εκπόνηση επιτέλους την Επιδημιολογική Μελέτη νοσηρότητας-θνησιμότητας στο Αλιβέρι.

Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος                                               ο Γραμματέας