MY KTEO

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Επίταξη γιατρών: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση - Διαφωνία και «άδειασμα» στον Εξαδάκτυλο από τον ΙΣΑ


Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καταστούν αρωγοί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, οι ιατρικοί σύλλογοι εκδίδουν αντιφατικές ανακοινώσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσαν στο Newsbomb.gr, πως υπάρχει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και εξακολουθεί να ισχύει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, πως η συγκυρία είναι κρίσιμη.

Σημειώνεται, πως το τελεσίγραφο που έστειλε ο Βασίλης Κικίλιας για 200 ιδιώτες γιατρούς έληξε την Παρασκευή και μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί μόνο 61, γεγονός που φέρνει πιο κοντά την επίταξη.

Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ξεκαθάρισε πως αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσει και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσει να το κάνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία μιλώντας στο Newsbomb.gr κατέστησε σαφές, πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης με ιδιώτες γιατρούς που θα συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ για όσο χρόνο χρειαστεί. «Αν δεν έρθουν, προφανώς θα υπάρξει απόφαση για επιστράτευση. Θα λάβουν την ειδοποίηση και αν αρνηθούν και πάλι να παράσχουν βοήθεια, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε η κ. Ράπτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν τη Δευτέρα.

Ο ΙΣΑ «αδειάζει» τον ΠΙΣ - «Δεν έχει την έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων»
Την ίδια στιγμή, με λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαχώρισε τη θέση του από όσα λίγο νωρίτερα είχαν διατυπωθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», επεσήμανε σχετικά.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ:
«Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος. Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.

Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης.

Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Εξαδάκτυλος: «Αν σας απειλούσαν, θα πηγαίνατε με χαρά;»
Σε δηλώσεις του στο OPEN το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για την επικείμενη επίταξη, τονίζοντας ότι η έκφραση «αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν» δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

«Πρώτον, δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται. Δεύτερον, λειτουργούν ως ανάχωμά προς τα νοσοκομεία και θα υπάρξει μετακίνηση επιπλέον ασθενών προς τα κρατικά νοσοκομεία, αν γίνει επιστράτευση».

«Συστηματικά, την ώρα που προσπαθούμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους, έχουμε κινήσεις που είναι λάθος. Αν εσείς είχατε την απειλή ή θα έρθετε ή θα σας φέρω με το ζόρι, θα πηγαίνατε με χαρά; Έχουμε μια διολίσθηση λαϊκισμού σε βάρος των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας την Παρασκευή επέλεξε να βγάλει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έξω από τον ΕΟΠΥΥ, ήταν προσβλητικό για τον σύλλογο. Ξεκινήσαμε στραβά, για πρώτη φορά ετέθη θέμα στη συνάντησή μας να μην καταγράφονται πρακτικά» είπε χαρακτηριστικά.

«Για εμάς η προσπάθεια συνεχίζεται, οι ασθενείς και το σύστημα είναι πάνω απ' όλα. Όσοι μαζευτήκαμε θέτουμε τις υπηρεσίες μας στην διάθεση του υπουργείου αρκεί να τις αξιοποιήσει. Αν για παράδειγμα έχουμε προσφορά 3 ΩΡΛ να βοηθήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την εξειδίκευση, να πάνε να βοηθήσουν. Δεν έχουμε πνευμονολόγο και έχουμε καρδιολόγο, δεν μπορούμε αυτή την προσφορά να την αξιοποιήσουμε; Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σχολίασε ότι όταν ετέθη ποιοι είναι οι όροι της επιστράτευσης, κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις. «Αν το αίτημα είναι ότι ήθελαν 200 γιατρούς συγκεκριμένους γιατί δεν προσελήφθησαν όλους αυτούς του μήνες; Το ποσό που δίνεται δεν είναι υπέρογκο, τα μισά και παραπάνω χρήματα θα καλύπτουν το ενοίκιο του ιατρείου, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα» σημείωσε.


Newsbomb.gr