MY KTEO

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

«Θύελλα» μετά την αποκάλυψη για το «χαράτσι» έκδοσης σύνταξης

 


Οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους για να τους βγάζουν τη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ.

Αυτό θα γίνεται με δύο τρόπους

-ο πρώτος αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια. Για όσες από αυτές τις αιτήσεις τις διαχειριστούν λογιστές και δικηγόροι θα καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων για την διεκπεραίωσης τους από τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, για παράδειγμα ψηλότερη αμοιβή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

- ο δεύτερος αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Γι’ αυτές οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας, όμως το κόστος για την διεκπεραίωση του φακέλου τους θα επιμεριστεί στον ασφαλισμένο και στον e-ΕΦΚΑ ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, η τιμολόγηση θα γίνεται από τον ιδιώτη και ένα μέρος θα καλύπτει ο e-ΕΦΚΑ, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου να επιλέξει πως θα διεκπεραιωθεί ο φάκελος του. Για παράδειγμα αν μία αίτηση συνταξιοδότησης σε δύο ταμεία ανέρχεται η πληρωμή του ιδιώτη στα 250 ευρώ θα πληρώνει τα 150 ευρώ ο e-ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο ποσό ύψους 100 ευρώ ο ασφαλισμένος.

Έτσι οι νέοι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα ασχοληθούν με τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν ηλεκτρονικά και οι ασφαλισμένοι καλούνται να τους πληρώσουν ανάλογα την περίπτωση συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά αυτό που εξετάζεται είναι ανάλογα για το αν πρόκειται για αίτηση συνταξιοδότησης σε ένα ή δύο ή περισσότερα ταμεία να πληρώνεται ο πιστοποιημένος ιδιώτης το ανάλογο ποσό.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας που χαρακτήρισε πρόωρο το ρεπορτάζ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ακόμη οι τελικές ρυθμίσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί σημειώνοντας ότι η πολιτεία θα συμμετάσχει στη σχετική δαπάνη.

Αναλυτικότερα, έκαναν λόγο για τουλάχιστον πρόωρο δημοσίευμα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους.

Αλλά εκτός αυτού, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης ενώ οι επιμέρους παράμετροι είναι νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν.