MY KTEO

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Σεφταλιές στο φούρνο


Υλικά Συνταγής:
1 κιλό κιμά ανάμεικτο
2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
1 ντομάτα αποφλοιωμένη ή χωρίς σπόρους
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο
1/4 κ.σ. κανέλα
αλάτι
μπόλια αρνίσια ή χοιρινή περίπου 350 γραμ.
ψητές ντομάτες
Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες
6 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάπρικα
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γλ. πάπρικα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σεφταλιά στο φούρνο, ζυμώνουμε πρώτα όλα τα υλικά του κιμά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30′ στο ψυγείο. Βουτάμε τη μπόλια σε χλιαρό νερό να μαλακώσει. Την στραγγίζουμε, την κόβουμε κομματάκια και βάζουμε λίγο κιμά μέσα. Ρολάρουμε σαν μεγάλο ντολμά. 

Βάζουμε τις σεφταλιές στο φούρνο, σε σχάρα μέσα στο ταψί γιατί στάζουν και ψήνουμε στους 200 C για περίπου 30΄ να ροδίσουν καλά. Μπορούμε να ψήνουμε τις σεφταλιές και στα κάρβουνα για 8-10΄ από κάθε πλευρά.

Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις ψήνουμε στους 200 C για 35-40’. Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεμμύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα από γιαούρτι
Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Extra tips για τις πιο νόστιμες σεφταλιές
-Πολύ καλό ζύμωμα του κιμά.
-Αφήνουμε τον κιμά να ωριμάσει για μισή ώρα σκεπασμένο στο ψυγείο.
-Ξεπλένουμε την μπόλια με χλιαρό νερό να ανοίξει.
-Αφού τυλίξουμε τις σεφταλιές μπορούμε να τις φυλάξουμε στη κατάψυξη για 3 μήνες.


www.argiro.gr