MY KTEO

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Στην κατάσταση και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας αναφέρθηκε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας


Στην κατάσταση και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας αναφέρθηκε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.  Στη χθεσινή συγκέντρωση για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα.  «Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου δίνουμε όλο αυτό το διάστημα άνιση μάχη με την πανδημία, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως και οι συνάδελφοι μας σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, λειτουργούν δύο κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ΜΕΘ covid, ΤΕΠ covid, εμβολιαστικό κέντρο. Στις κλινικές covid αντιστοιχούν 26 συνολικά νοσηλευτές για 64 κρεβάτια, που αν τους μοιράσουμε σε βάρδιες αντιστοιχούν έξι νοσηλευτές 64 κρεβάτια. Στη ΜΕΘ covid αντιστοιχούν 25 νοσηλευτές για 12 κρεβάτια. Κλίνες ΜΕΘ για τα υπόλοιπα περιστατικά δεν υπάρχουν. Οι εξειδικευμένοι γιατροί είναι ελάχιστοι. Τρεις πνευμονολόγοι και πέντε παθολόγοι που θα πρέπει να καλύψουν και τα περιστατικά με κορονοϊό και τις κλινικές τους. Το ΤΕΠ covid λειτουργεί με κοινό προσωπικό με τα κανονικά ΤΕΠ. Η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στελεχώθηκε με αφαίμαξη προσωπικού από τα άλλα τμήματα. Τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου λειτουργούν και αυτά με οριακό προσωπικό, συνεχείς βάρδιες με ένα ή και καθόλου ρεπό την εβδομάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε στην εντολή του υπουργείου για αύξηση των κλινικών για περιστατικά covid κατά 30 κλίνες, ώστε να μεταφερθούν ασθενείς με κορονοϊό από την Αττική και να γίνει αντίστροφη μεταφορά ασθενών με άλλες παθήσεις από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο, εκτός από τους κινδύνους για τους ασθενείς που θα μεταφέρονταν στην Αττική, θα ήταν αδύνατο να συμβεί, καθώς, το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των υφιστάμενων κλινών. «Τους ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα και όχι πως θα μπορέσουμε να παρέχουμε ουσιαστικές υπηρεσίες στους ασθενείς», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να «πάγωσε» μετά τις αντιδράσεις, αλλά απαιτείται ετοιμότητα από όλους γιατί το υπουργείο μπορεί να επανέλθει.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει «ήπια νοσηλεία», για ασθενείς με κορονοϊό, καθώς ανά πάσα στιγμή η κατάστασή τους επιδεινώνεται, απαιτείται διασωλήνωση, παρακολούθηση και πιθανά μεταφορά τους σε ΜΕΘ. Παράλληλα προσδιόρισε ότι είναι εγκληματικό να δικαιολογούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ, τονίζοντας ότι οι ευθύνες για τους θανάτους αυτούς αντιστοιχούν στην κυβέρνηση και όχι στους εργαζόμενους που δίνουν καθημερινά μάχη. Επισήμανε ότι υπάρχει υποβάθμιση της λειτουργίας των υπόλοιπων κλινικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας ασθενών μια σειρά σοβαρές παθήσεις, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων το επόμενο διάστημα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας τόνισε ότι ο αγώνας για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας αφορά όλους και κάλεσε σε συσπείρωση και διεκδίκηση ώστε να μπορεί να παρέχει άρτια περίθαλψη σε όλους τους πολίτες της Εύβοιας.