MY KTEO

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Χαλκίδας για την σύμβαση με την Cisco


Με καθυστέρηση περίπου 10 μηνών, δόθηκε στη δημοσιότητα από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η σύμβαση που υπογράφτηκε με την Cisco, η οποία «πρόσφερε» την πλατφόρμα της (Webex) για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Με ιδιαίτερα αισθήματα αγανάκτησης η εκπαιδευτική κοινότητα πληροφορήθηκε τους νέους «άθλους» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης που αφορούν τη σκανδαλώδη και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και τα δημοκρατικά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών σύμβαση του ΥΠΑΙΘ με την εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών CISCO WEBEX.

 Παρά την κάθετη αντίθεση του κλάδου μας αναφορικά με την ανυπαρξία πλαισίου προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο νομοθετικό πλαίσιο που εισηγήθηκε και ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση και διέπει την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είδαμε αυτό να υλοποιείται χωρίς την ύπαρξη, αρχικά, έκθεσης αντικτύπου και με εκπεφρασμένες τις επισημάνσεις, περί ατελειών στη νομοθεσία του ΥΠΑΙΘ, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

 Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για άλλη μια φορά αγνόησε τις θέσεις και τις επιφυλάξεις του κλάδου και προχώρησε στην υλοποίηση και εφαρμογή του νόμου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε έκτακτες περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή, επιλέγοντας να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις για το είδος της συνεργασίας αυτής και τη σύμβαση που έχει υπογραφεί για την παροχή ψηφιακού λογισμικού και υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης από την CISCO στο ΥΠΑΙΘ.

 Η δημοσιοποίηση από το ΥΠΑΙΘ της σύμβασης με την CISCO στις 22/3/2021 αποκάλυψε ότι έχει υπογράψει το ΥΠΑΙΘ μια συμφωνία που χαρίζει στην εταιρεία τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ η περίφημη «δωρεά για την οποία το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ» κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ 2.000.000 ευρώ.

 Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, θεωρεί πώς στα θέματα διαχείρισης του Δημοσίου, κρίνονται πολιτικές συμπεριφορές και καταδικάζονται αντιλήψεις της λογικής «ότι είναι νόμιμο ή νομιμοφανές είναι και ηθικό». Και η εκπαίδευση δια του παραδείγματος, οφείλει να ποιεί ήθος.

 Καλούμε το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. να διερευνήσει σε βάθος την καταγγελία για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και να κινηθεί με κάθε πρόσφορο μέσο, για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και της δημοκρατικής λειτουργίας, με βάση το σύνταγμα, της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

 

Ο Πρόεδρος                                   Η Γραμματέας

Λάμπρος Γιαννούχος                     Έφη Βαρβάρου