MY KTEO

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Άμεση λήψη μέτρων στήριξης στους γεωργούς – καλλιεργητές λεβάντας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω της πανδημίας COVID-19


Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης στους γεωργούς – καλλιεργητές λεβάντας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω της πανδημίας COVID-19, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει :

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και για την παραγωγή αιθέριου ελαίου.

Πολλοί νέοι παραγωγοί αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν σε εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες αρωματικών φυτών, τα οποία έχουν και ευεργετικές ιδιότητες, και πιο συγκεκριμένα στην καλλιέργεια της λεβάντας. Το παραγόμενο αιθέριο έλαιο στην Ελλάδα είναι ανώτερης ποιότητας, όπως προκύπτει από χημικές αναλύσεις, ενώ οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας τού προσδίδουν αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η παραγωγή αιθέριου ελαίου στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και καλλιεργείται κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι έχει κατακτήσει αρκετό έδαφος σε πολλές περιοχές και διεκδικεί μεγάλο μερίδιο της διεθνούς αγοράς. Από το 2018 μέχρι και σήμερα έχει διπλασιάσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και αποτελεί βασικό εισόδημα για τους αγρότες μας που αποφάσισαν να στραφούν και να επενδύσουν σε εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες με μεγάλη ζήτηση και παρουσία στο διεθνές εμπόριο.

Στην δύσκολη κατάσταση, όμως, στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας - λόγω της  πανδημίας COVID-19 - έχει δημιουργηθεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας των καλλιεργητών λεβάντας στην Ελλάδα και δη στην Περιφέρειά μας. Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης μεγάλες ποσότητες ελαίου λεβάντας παραμένουν στα αζήτητα, καθώς το διεθνές εμπόριο έχει επηρεαστεί και οι τιμές έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση λόγω της υποβάθμισης του προϊόντος που προκύπτει από την παραμονή του - για μεγάλο χρονικό διάστημα - στις αποθήκες των παραγωγών.

Κύριε Υπουργέ,

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ώθηση του πρωτογενούς τομέα, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Η διασφάλιση της δράσης των γεωργών που καλλιεργούν λεβάντα και η στήριξη της δυναμικής καλλιέργειας πρέπει να γίνουν πράξη, για να μη μείνει χωρίς στήριξη κάποιος απασχολούμενος στον πρωτογενή τομέα που επλήγη από την πανδημία», καταλήγει με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος.