MY KTEO

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Εστίαση: Σε αδιέξοδο οι καταστηματάρχες, το επόμενο βήμα μετά την προσφυγή στο ΣτE


Σε απόγνωση έχει οδηγήσει η πανδημία τους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ και κέντρων αναψυχής, καθώς εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown στην εστίαση αδυνατούν να λειτουργήσουν έστω και στοιχειωδώς τις επιχειρήσεις τους, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να διεκδικήσουν την αποκατάσταση των «ζημιών» που έχουν υποστεί.

Το δράμα στο κλάδο της εστίασης δεν έχει προηγούμενο κι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, καθίσταται εκ των πραγμάτων παρακινδυνευμένη. Η υποστήριξη που περίμεναν οι καταστηματάρχες από την Πολιτεία είναι ελάχιστη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι οργανισμοί κοινής ωφελείας, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, κόβουν τις παροχές στερώντας από τους επιχειρηματίες την οποιαδήποτε ελπίδα επιβίωσης τους.

Γι΄ αυτό ως έσχατη λύση, αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ζητήσουν την ακύρωση της τελευταίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (αρ.  17698/09.03.2021) ως αντισυνταγματική στο σκέλος που αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

«Έπειτα από ένα χρόνο αλλεπάλληλων μηνυμάτων μας προς την κυβέρνηση, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι η οικονομία, τουλάχιστον στον δικό μας κλάδο, καταρρέει» δηλώνει στο DNews η πρόεδρος του προσφεύγοντος Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ) Νίκη Κωνσταντίνου και συνεχίζει:

«Είναι τόσα πολλά πλέον τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες καθημερινά που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Θεωρούμε ότι σε μια ευνοούμενη χώρα, δεν μπορείς να βγεις στο δρόμο και να αυξήσεις τη διασπορά του ιού, άρα επιλέγουμε τη δικαστική οδό ώστε να βρεθεί μια λύση για να διασωθούμε και να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια. Θέλουμε ισότητα και ισονομία».

Κατά την κ. Κωνσταντίνου, «η λύση είναι να διαπιστωθεί ότι έχει προκύψει  σοβαρό και μη αναστρέψιμο πρόβλημα πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συζητηθεί η διαγραφή των χρεών μας δηλαδή η ουσιαστική μας υποστήριξη και όχι με τις επιστρεπτέες προκαταβολές αφού πρόκειται για δάνεια τα οποία μάλιστα λάβαμε μόνο το 50% όσων τα ζητήσαμε».

«Θέλουμε να ανοίξουμε με όρους και μέτρα γιατί δεν γίνεται να είναι κλειστό το εστιατόριο, ο ΔΕΔΗΕ να κόβει το ρεύμα και παράλληλα το σούπερ μάρκετ να πουλάει έτοιμα γεύματα», καταλήγει.

Εστίαση :Σε αδιέξοδο οι καταστηματάρχες, το επόμενο βήμα μετά την προσφυγή στο ΣτE

Το σκεπτικό

Το σωματείο, που αριθμεί περί τα 40.000 μέλη, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη  απόφαση , παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) και αυτό, γιατί επιτρέπει την λειτουργία των εστιατορίων εντός των ξενοδοχείων. Παράλληλα, ζητά την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, κ.λπ., με αυστηρά πρωτόκολλα, για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Και νέα προσφυγή από ΓΣΕΒΕΕ

Ανάλογη στάση τηρεί και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών. Ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας οργάνωσης Γ. Καββαθάς δηλώνει:

«Ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί τεράστια ζημιά από την πανδημία και από το παρατεταμένο lockdown. Επ΄ αυτού, έχει δοθεί εντολή στον νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Η πρόθεση μας είναι να προσφύγουν φυσικά πρόσωπα των πρωτοβάθμιων ενώσεων και η ομοσπονδία να κάνει πρόσθετη παρέμβαση στο διοικητικό Πρωτοδικείο κατά πάσα πιθανότητα. Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε την καθ΄ ολοκληρία αποκατάσταση της βλάβης που έχουμε υποστεί».

«Μεγάλη η ζημιά παρά τη βοήθεια»

«Μπαίνουμε συνεχώς μέσα παρά τις επιστρεπτέες προκαταβολές, παρά τις ρυθμίσεις για τα πάγια έξοδα μας» υπογραμμίζει ο Γ. Σταυρακάκης, του ιστορικού «Νικηφόρου» στους Αμπελόκηπους.

Οι απώλειες του τζίρου υπερβαίνουν το 70% σε σχέση με τα προ κορονοϊού επίπεδα ενώ «πολλοί εστιάτορες έχουν ήδη βάλει λουκέτο και άλλοι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση δεν πρόκειται να  ανοίξουν».

Ένα επιπλέον ζήτημα σχετίζεται με τα Δώρα του Πάσχα  που πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους έως τις 20 Απριλίου  λέγοντας  ότι εκ των πραγμάτων η Πολιτεία θα πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ