MY KTEO

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ερώτηση σχετικά με την ανάθεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες με έξοδα των ασφαλισμένων

 


Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο τύπο, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προαναγγέλλει ρύθμιση, που θα προβλέπει, τη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής. Διευκρίνισε δε ότι, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν α) το χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, β) την ύπαρξη ή μη, οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου και γ) να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, οι ασφαλισμένοι-υποψήφιοι συνταξιούχοι, θα πληρώνουν οι ίδιοι τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους για να τους βγάζουν τη σύνταξη, από τον e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το αρ.22 του Συντάγματος «το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει». Η ανάθεση του συνόλου, σχεδόν, του κοινωνικοασφαλιστικού έργου σε ιδιώτες, θίγει τον στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης, για το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης, προέκρινε την κρατική μέριμνα, κατά τρόπο αποκλειστικό. Πρόκειται, συνεπώς, για μια νομοθετική πρωτοβουλία, που θα προσκρούει στο Σύνταγμα.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είναι ανεφάρμοστη και αναποτελεσματική ενώ, φανερώνει βαθιά και επικίνδυνη άγνοια της οργάνωσης και λειτουργίας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) της χώρας. Γεννώνται αυτόματα ερωτήματα, που αφορούν το κόστος που θα προκαλέσει η ρύθμιση για το δημόσιο (αμοιβές ιδιωτών κ.α.), για τον φορέα πιστοποίησης των ιδιωτών, την εκπαίδευσή και την επάρκεια τους, τις συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου κ.α.

Κυρίως, είναι αδιανόητο να επιβαρύνονται με δαπάνες έναντι τρίτων, οι ασφαλισμένοι, καθώς είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την απρόσκοπτη έκδοση των συντάξεων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο e- ΕΦΚΑ, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εισπράττει εισφορές και χρηματοδοτείται από τους εργαζόμενους.

Ερωτήματα γεννώνται και για το μόνιμο χαρακτήρα των ρυθμίσεων, καθώς, ο κ. Υπουργός, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παλιών εκκρεμών συντάξεων, στην συνέντευξή του αναφέρει ότι, οι ιδιώτες θα απασχολούνται και στις νέες συντάξεις, δίνοντας μόνιμο χαρακτήρα (!) στην ισχύ των μέτρων από εδώ και πέρα.

Επίσης, τίθεται ευθέως και ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς, τα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, τα οποία ενδέχεται να ελέγχουν οι ιδιώτες, έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως προσωπικά προφίλ οφειλετών, χρέη, ιατρικές παθήσεις κ.α.

Επιπλέον, η προωθούμενη ρύθμιση επιχειρεί να αποκρύψει τις τεράστιες ελλείψεις των ταμείων, σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Αντί η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την αυτονόητη πρόσληψη υπαλλήλων, ακρωτηριάζει τον e-ΕΦΚΑ και ακυρώνει τους εν ενεργεία υπαλλήλους του φορέα, τους οποίους και υποτιμά κατά τρόπο προκλητικό.

Επειδή η προσπάθεια την κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση, μέσω της αντιμεταρρύθμισης που προετοιμάζει με το σύστημα του «ατομικού κουμπαρά», εντάσσεται, όπως φαίνεται από την νέα πρωτοβουλία του κ. Υπουργού, σε ένα ευρύτερο σχέδιο υπονόμευσης, απαξίωσης και ακρωτηριασμού της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Επειδή η προωθούμενη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και υπονομευτική του δημόσιου χαρακτήρα του ΣΚΑ.

Επειδή αναμένεται να προκαλέσει ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας.

Επειδή η κυβέρνηση αρνείται κατά τρόπο ιδεοληπτικό να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στον e-ΕΦΚΑ και να στηρίξει εμπράκτως τις άοκνες προσπάθειες των υπαλλήλων του φορέα.

Επειδή η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατακόρυφη αύξηση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις που επί των ημερών της τριπλασιάστηκαν.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

 

1.Σχεδιάζει να αναθέσει την έκδοση συντάξεων και άλλες λειτουργίες του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες και μάλιστα με έξοδα των ασφαλισμένων;

 

2.Θα προσλάβει μόνιμο προσωπικό για να στηρίξει τον e-ΕΦΚΑ;

 

3.Υπάρχει σχέδιο χρηματοδότησης του e-ΕΦΚΑ, ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες της περιόδου της πανδημίας;

 

4.Θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε εξαγγείλει ο προκάτοχός του κ. Βρούτσης, σύμφωνα με το οποίο ισχυριζόταν ότι, οι εκκρεμείς συντάξεις θα εκκαθαριστούν εντός του 2021;

 

5.Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ;