MY KTEO

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Ανοίγει η πλατφόρμα MyCar: Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

 


Από το Μάιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Σε λειτουργία τίθεται από τον Μάιο η δυνατότητα πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα για όσους έχουν κάνει άρση ακινησίας των οχημάτων, που φέτος υπολογίζονται περί τις 130.000 λόγω καραντίνας.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έγκειται στο ότι η πληρωμή θα αφορά μόνο τους μήνες που θα τεθεί σε κυκλοφορία το όχημα, χωρίς το «πέναλτι» που προβλεπόταν μέχρι πρότινος.

Για όσους έχουν κάνει ηλεκτρονικά την δήλωση ακινησίας, οι δηλώσεις της άρσης ακινησίας και η πληρωμή των αναλογικών τελών θα γίνεται μέσω της υπηρεσίας myCar της ΑΑΔ

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει και φέτος το σύστημα των τελών κυκλοφορίας με βάση τον αριθμό των μηνών κυκλοφορίας μέσα στη διάρκεια του έτους όχι όμως με τις προσαυξήσεις στα αναλογούντα τέλη τις οποίες προέβλεπαν οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από 1ης Μαΐου, όπου αναμένεται να έχουν αρθεί πλήρως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλουν τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Η διαδικασία

Οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης, θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν. Και φέτος η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους.

Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός θα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 4 μήνες θα καταβάλλονται τα 4/12 κ.ο.κ

Για παράδειγμα, σε ένα όχημα 1.800 κυβικών εκατοστών πρώτης κυκλοφορίας 2002 αντιστοιχούν ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ. Σε περίπτωση λήψης των πινακίδων για ένα μήνα ο κάτοχός του θα καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας 25 ευρώ, για δυο μήνες 50 ευρώ, για τρεις μήνες 75 ευρώ, για τέσσερις μήνες 100 ευρώ και για πέντε μήνες 125 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι πριν από το 2020 για να κυκλοφορήσει κάποιος το όχημα του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να πληρώσει «πρόστιμο» ένα ή δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών. Για παράδειγμα για διάρκεια ενός μήνα θα έπρεπε να καταβάλλει τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για διάρκεια τριών μηνών τα 4/12 και για χρήση για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες του μήνες που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών.

Επίσης οποιοδήποτε νέο αίτημα μετατροπής του αρχικού αιτήματος άρσης της ακινησίας (πχ από 1 σε 2 ή 3 μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους κλπ), δεν θα γίνεται δεκτό, καθώς η απαλλαγή χορηγείται άπαξ και για το συγκεκριμένο αρχικό χρονικό διάστημα. Η αλλαγή χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μόνο εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που αρχικά είχε καταβληθεί. Σημειώνεται ότι φέτος τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σύστημα της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ.