MY KTEO

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ξεκινούν 19 Απριλίου οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στην Ελλάδα - Από 16 Απριλίου τα ραντεβού για την ομάδα Β


Την Τετάρτη παραλαμβάνονται στην Ελλάδα οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson, ενώ στις 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους, 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ομάδα Β, που αφορά πολίτες με καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη κτλ. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά.

Επίσης, στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ομάδα 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στις 24 Απριλίου για τις ηλικίες 50-54.

Η εμβολιαστική κάλυψη και με τις δύο δόσεις φτάνει αυτή τη στιγμή το 7,5%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε πως ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρής νόσησης από COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από τα περιστατικά θρόμβωσης και θρομβοπενίας σε ηλικίες άνω των 30 ετών. 

Όπως τόνισε, πρόκειται για σπάνια περιστατικά και τόνισε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. 

Πρόσθεσε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όπως είπε. "Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ", τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Πάντως, όπως επισήμανε, "το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια". Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών καθώς "έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας", είπε η κυρία Θεοδωρίδου.


capital.gr