MY KTEO

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Εισφορά αλληλεγγύης: Προς κατάργηση και το 2022 - Ποιοι και πόσα θα γλιτώσουν


Την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022». 

Την υλοποίηση μιας εκ των προγραμματικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, που αφορά στην ελάφρυνση των φορολογούμενων από την εισφορά αλληλεγγύης, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star.

Ειδικότερα στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε «εξάλλου, θέλω να θυμίσω η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημαντικές φοροελαφρύνσεις
Το TAXISnet αναμένεται να ανοίξει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2020.

Σημαντικές αλλαγές θα δούνε οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναλυτικά:

Εισφορά Αλληλεγγύης
Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους που ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα (για τον κατώτατο μισθό) και φτάνουν έως σημαντικά μεγαλύτερα ποσά για τους υψηλόμισθους.

Ειδικότερα αυξήσεις αποδοχών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021 φέρνει η μείωση 3% συνολικά των εισφορών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε αθροιστικό όφελος εργαζόμενου – εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους εργοδότες, το κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Μάλιστα τη λίστα όλων όσοι θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 καταρτίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα αυτή φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει:
  • Μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
  • Ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους
  • Όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια
  • Όσους λαμβάνουν μερίσματα
Για τις παραπάνω κατηγορίες η αύξηση στις αποδοχές (μέσω της αναστολής της εισφοράς και της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατηρηθεί και το 2022.


Newsbomb.gr