MY KTEO

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποιοι θα αποφύγουν φέτος το πρόστιμο 22% στην εφορία


Νέα κριτήρια θέτει το υπουργείο Οικονομικών για όσους κινδυνεύουν να πληρώσουν στην εφορία πρόστιμο 22% στην περίπτωση που δεν έχουν δαπανήσει τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του υπουργείου, έναν μήνα προτού ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, για τα εισοδήματα του 2020 που θα φορολογηθούν φέτος καταργείται ή μειώνεται το πρόστιμο 22% που επιβάλλεται αν δεν έχει καλυφθεί το ελάχιστο όριο ηλεκτρονικών δαπανών.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι, εργαζομένοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφύγουν το πρόστιμο 22% στην εφορία.

Απαλλάσσονται πλήρως:
  • Όσοι έχουν πληγεί, δηλαδή επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή και είχαν μείωση εσόδων
  • Όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών (αντί των 70 που ίσχυε πριν)
  • Δεν συνυπολογίζονται στο «πραγματικό εισόδημα» (και άρα δεν απαιτείται να γίνει απολύτως καμία δαπάνη για αυτά) τα ποσά ειδικής ενίσχυσης ή αποζημίωση που έλαβαν αυταπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε αναστολή ή εκμισθωτές ακινήτων το 2020.
Σε όσους δεν ανήκουν σε αυτές τις εξαιρέσεις ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο 22% για το ποσό που έπρεπε να είχαν καλύψει.

Ωστόσο, θα «πέσουν στα μαλακά» αν έχουν πλησιάσει στο 30%, υπερβαίνοντας τουλάχιστον το 20%. Στην περίπτωση αυτή η ποινή μειώνεται κατά 50%, δηλαδή πέφτει στο 11% αντί του 22% που ισχύει για τους υπόλοιπους που δεν ξόδεψαν ούτε το 20% των εσόδων τους με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Παράλληλα, δεν προβλέπεται μείωση στο όριο του 30% για ηλεκτρονικές δαπάνες από κάθε φορολογούμενο το 2020, καθώς κρίθηκε ότι παρόλο που η αγορά ήταν κλειστή λόγω πανδημίας (εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κτλ), οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν μεν, αλλά αυξήθηκε η χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής και περιορίστηκαν τα μετρητά, λόγω χρήσης eshop, e-banking, κάρτας στις πληρωμές σε φυσικά καταστήματα κτλ.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήδη οι 8 στους 10 φορολογούμενους έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος που δηλώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ποιοι εξαιρούνται από το 30% στις ηλεκτρονικές δαπάνες
Όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία, οι παρακάτω περιπτώσεις εξαιρούνται από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω (για φέτος είναι άνω των 60 ετών), άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Φορολογούμενοι που δαπανούν πάνω από το 60% του εισοδήματός τους για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό ίσο με το 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στα ενοίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογουμένου, επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη.
Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται:
Το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για όσους φορολογούμενους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.


Newmoney.gr