MY KTEO

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Τεστοστερόνη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 30% τον κίνδυνο ανεπάρκειας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο


Επικίνδυνη για τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες αποδεικνύεται μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά, την «καύσιμη ύλη» για την δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό.

Fast food, αναψυκτικά και γλυκά ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά που επιδεινώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, αυξάνουν έως και 30% τις πιθανότητες ανεπάρκειας τεστοστερόνης. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο The Journal of Urology της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA), ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους παχύσαρκους άνδρες.

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τους γιατρούς Qiu Shi και Zhang Chichen από το Νοσοκομείο West China του Πανεπιστημίου Σιτσουάν στην Κίνα, μολονότι δεν παρουσιάζουν μια αιτιώδη σχέση, όπως  διευκρινίζουν οι ίδιοι, επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που έχουν συσχετίσει τη διατροφή με υψηλό σκορ στους διατροφικούς δείκτες φλεγμονής με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και εφιστούν την προσοχή: η έλλειψη τεστοστερόνης μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο, την ενεργητικότητα και τη συγκέντρωση, να οδηγήσει σε κατάθλιψη και χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακή νόσος και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετρήσεις των επιπέδων τεστοστερόνης και ανάκληση 24ωρου για τη διατροφή σε  4.151 άνδρες από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή στις ΗΠΑ (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES), και υπολόγισαν τους διατροφικούς δείκτες φλεγμονής βάσει του τι είχαν καταναλώσει, με τιμή -5.05 για την πλέον αντιφλεγμονώδη διατροφή και +5.48 γι’ αυτή που την αύξανε.

Το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης ήταν στα 422.71 ng/dL (νανογραμμάριο ανά δεκατόλιτρο) για την ομάδα της αντιφλεγμονώδους διατροφής και στα 410.42 ng/dL για την άλλη, ενώ 26% των ανδρών είχαν ανεπάρκεια τεστοστερόνης, κάτω δηλαδή από 300 ng/dL.

Για τους άνδρες που ακολουθούσαν την πλέον ακατάλληλη διατροφή για τη φλεγμονή, οι πιθανότητες ανεπάρκειας τεστοστερόνης κατά 30% αυξήθηκαν μετά την προσαρμογή του αποτελέσματος σε χαρακτηριστικά όπως το κάπνισμα και ιδίως ο δείκτης μάζας σώματος· οι πιθανότητες για ανεπάρκεια της ορμόνης ήταν 60% υψηλότερες για τον συνδυασμό παχυσαρκίας και αυξημένων διατροφικών δεικτών φλεγμονής συγκριτικά με τους παχύσαρκους άνδρες με χαμηλότερους δείκτες.

Μια προϋπάρχουσα αρνητική σχέση
Έρευνες σε ανθρώπους και ζώα έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια τεστοστερόνης με αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό. Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη έχουν υψηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών, ένα είδος πρωτεϊνών που απελευθερώνονται κατά τους τραυματισμούς, τις μολύνσεις ή κατά την απόκριση του οργανισμού σε φλεγμονώδεις περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Εφόσον οι παχύσαρκοι άνδρες πάσχουν ήδη από χρόνια φλεγμονή στις περισσότερες περιπτώσεις» εξηγούν οι ερευνητές, «οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να λάβουν υπ΄όψιν και άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες».

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, οι Κινέζοι επιστήμονες συστήνουν μείωση της φλεγμονής μέσα από τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε δυνητικά να βελτιωθούν και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

 
ygeiamou.gr