MY KTEO

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

«Έξυπνα» δάνεια έως 50.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις


Στον «αέρα» τα «έξυπνα» δάνεια έως 50.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρους έως και 200.000 ευρώ: Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ενεργοποιήθηκε και ήδη υποδέχεται τα πρώτα αιτήματα. Τα δάνεια είναι εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο και στοχεύουν στη στήριξη μικρών υγιών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Οριστικό «πράσινο φως» άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης έως 50.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται σε ένα σύστημα «έξυπνων» δανείων που απευθύνεται σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως και 200.000 ευρώ: Πρόκειται για εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια «χειρουργικής» ακριβείας με το ποσοστό που «καλύπτει» το Κράτος να ανεβαίνει στο 80%.

Ποια είναι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η υποβολή των αιτήσεων ήδη έχει ξεκινήσει αρχικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr και κατόπιν στις συνεργαζόμενες Τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank. Για περισσότερες πληροφορίες επί του προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:

• Στις συνεργαζόμενες Τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank

 

• Στις ιστοσελίδες: https://www.antagonistikotita.gr www.espa.gr

 

• Στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ στο τηλεφωνικό κέντρο: 801 11 36 300 (Από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: infoepan@mou.gr

 

 

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν

 

Μέσα από αυτό το «έξυπνο» πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ. Η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλουν οι επιχειρήσεις επιχορηγείται πλήρως, τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων.

 

 

Με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που τελικά θα χορηγηθούν προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείο Εγγυοδοσίας, αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα αντιστοιχεί σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.