MY KTEO

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθεί


Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, καθώς εντός ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ο 7ος κύκλος, δίνοντας «ένεση» ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καλυφθούν και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα κριτήρια
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει προς τα μέσα Απριλίου, ενώ αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ευνοηθούν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα αυξηθεί στις 8.000 ευρώ από 4.000 ευρώ στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», ενώ το κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Επίσης, θα συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις, που έκαναν έναρξη δραστηριότητας μέσα στο 2020 χωρίς το κριτήριο της μείωσης του τζίρου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ενισχυθεί από τον 5ο και το 6ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συνεπώς, η  Επιστρεπτέα 7 θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ συνολικά αντί 500 εκατ. της Επιστρεπτέας 6, διπλάσια ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ αντί 500 ευρώ στην Επιστρεπτέα 6, ενώ θα έχει σαν βάση την σύγκριση α΄τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 έναντι α΄τριμήνου του 2020 –και όχι έναν και μόνον μήνα όπως η Επιστρεπτέα 6 είχε τον Ιανουάριο.

Πότε θα καταβληθεί ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Στα τέλη Απριλίου θα ξεκινήσουν οι καταβολές των κρατικών δανείων μέσω του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1.

Τι περιλαμβάνει η νέα απόφαση
  • Ρητή εξαίρεση επιχειρήσεων του Τουρισμό από τον όρο τζίρου
  • Εξαίρεση ή πιο χαλαρή εφαρμογή του όρου τζίρου για την Εστίαση
  • Εξαίρεση από τον όρο τζίρου για όσους είχαν άνοδο εισπράξεων το 2020, αλλά είχαν και μεγάλη πτώση 20% ή 30% και άνω στο α΄τρίμηνο του 2021. Μια τέτοια ρύθμιση θα καλύπτει πρακτικά σχεδόν όλους όσους έμειναν κλειστά επί τρίμηνο, ενώ πέρυσι λειτουργούσαν κανονικά έως τα τέλη Μαρτίου σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις.
  • Εξετάζεται να περιληφθεί και για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Έτσι η Επιστρεπτέα 7 θα καλύπτει για ολόκληρο το α΄τρίμηνο -και άρα και για τον Ιανουάριο– ακόμα και επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από την 6η Επιστρεπτέα, ενώ όσες ενισχύθηκαν ήδη τις προηγούμενες ημέρες για τον Ιανουάριο, τα ποσά που έλαβαν θα συμψηφίζονται με όσα τυχόν δικαιούνται για ολόκληρο το τρίμηνο.

Newmoney.gr