MY KTEO

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

9 τροφές για να διατηρήσεις υγιείς τους πνεύμονές σου


Για να κρατήσεις το σώμα σου σε φυσιολογική λειτουργία, η υγεία των πνευμόνων είναι σημαντική και κρίσιμη. Είναι ένα γρανάζι στο τιμόνι που κάνει το σώμα σου να λειτουργεί αποτελεσματικά. Εάν υποφέρεις από έλλειψη οξυγόνου τότε αυτό μπορεί να είναι σοβαρό για την υγεία σου και να οδηγήσει σε σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες και καταστάσεις όπως πνευμονία, ΧΑΠ και άσθμα.
Αυτές οι ασθένειες επιτίθενται στους πνεύμονες προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Ένας καλός τρόπος για να κρατήσεις τους πνεύμονές σου υγιείς είναι να έχεις μια υγιεινή διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Οι πνεύμονές σου δεν χρειάζονται μόνο φαγητό, αλλά και άσκηση.

Υπάρχουν όμως και 9 τροφές που βοηθούν στην υγεία των πνευμόνων και πρέπει να έχεις σίγουρα μέσα στη διατροφή σου.

#1. Νερό
Το νερό είναι απαραίτητο για τους υγιείς πνεύμονες. Οι ξηροί πνεύμονες είναι επιρρεπείς σε ερεθισμό. Κάθε μέρα θα πρέπει να πίνεις μεταξύ έξι και οκτώ ποτηριών.

#2. Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι μια εξαιρετική επιλογή τροφίμων για τους υγιείς πνεύμονες καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που συνδέονται με την υγεία των πνευμόνων.

#3. Μήλα
Τα μήλα είναι τα τρόφιμα για τους ενήλικες που θέλουν υγιείς πνεύμονες. Τα μήλα είναι αποτελεσματικά για τους ενήλικες που θέλουν να επικεντρωθούν στην υγεία των πνευμόνων. Μια ομάδα από την Ιατρική Σχολή Νοσοκομείου του Αγίου Γεωργίου, στο Λονδίνο, μελέτησε τη δίαιτα και τη λειτουργία των πνευμόνων σε πάνω από 2.500 άνδρες ηλικίας 45-49 ετών. Διαπίστωσαν ότι η καλή λειτουργία των πνευμόνων συνδέεται με υψηλή πρόσληψη βιταμινών C, E και β-καροτενίου, εσπεριδοειδών, μήλων και χυμών φρούτων.

#4. Βερίκοκα
Τα βερίκοκα σχετίζονται με τους υγιείς πνεύμονες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Α. Το γραφείο συμπληρωμάτων διατροφής σημειώνει ότι η βιταμίνη Α υποστηρίζει τις επενδύσεις της αναπνευστικής οδού και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονικών λοιμώξεων.

#5. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικά αντιοξειδωτικό πράσινο λαχανικό με χαρακτηριστικά εξαρτώμενα από NRF2. Είναι ένα από τα καλύτερα πράσινα λαχανικά για την υγεία των πνευμόνων, ειδικά σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονική διαταραχή.

#6. Πουλερικά
Κοτόπουλο, γαλοπούλα και άλλα μικρά πουλερικά μπορούν να ωφελήσουν τους πνεύμονές σου. Σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής, αυτά τα τρόφιμα είναι υψηλά σε βιταμίνη Α. Μάθε πως το σώμα σου μπορεί να απορροφά ζωικές εκδόσεις της βιταμίνης Α καλύτερα από τις φυτικές εκδόσεις.

#7. Καρύδια
Τα καρύδια είναι μια χορτοφαγική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση κανονικών μερίδων καρυδιών - περίπου μία χούφτα ημερησίως - μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων.

#8. Φασόλια
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, τα φασόλια μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των πνευμόνων. Τα κόκκινα φασόλια, τα pinto, τα μαύρα και άλλα φασόλια είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες.

#9. Μούρα
Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκινοπαθών προστατεύουν τους πνεύμονες. Το Acai και το βατόμουρο είναι δύο από τις κορυφαίες πηγές, αλλά τα βακκίνια (μύρτιλλα), τα σταφύλια και οι φράουλες είναι επίσης καλά για τους πνεύμονες.