MY KTEO

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Οικονομική στήριξη στην Εκκλησία προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας


Οικονομική στήριξη στην Εκκλησία, μέσω έκτακτης επιχορήγησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας δίνει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που στηρίζει οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους θρησκευτικούς φορείς της χώρας. Η έκτακτη επιχορήγηση δίνεται για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και την κάλυψη έκτακτων αναγκών της λόγω κορωνοϊού, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Το ύψος της επιχορήγησης που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με την τροπολογία, στην οποία δεν αναφέρεται το ύψος του ποσού και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, η έκτακτη επιχορήγηση θα είναι αφορολόγητη.

Εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, θα επωφεληθούν η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερείς Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα και τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του Ν. 4301/2014.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο κατεπείγον σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει ότι «το Δημόσιο δύναται να καταβάλει εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση προς το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.), τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του ν. 4301/2014 (Α’ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου και τις θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωvοϊού COVID – 19 και να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο».

Επιπλέον προβλέπεται πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται το ύψος της επιχορήγησης, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής της ανά δικαιούχο, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή».

Παράταση προθεσμίας για πρόσληψη σε θέσεις Ιεροδιδασκάλων
Την παράταση προθεσμίας για πρόσληψη σε θέσεις Ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία κατατέθηκε, προς ψήφιση χθες, στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.


Protothema.gr