MY KTEO

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ενοίκια: Ελπίδες για άρση αδιεξόδου με τις αποζημιώσεις συνιδιοκτητών ακινήτων


Δουλειά «μυρμηγκιού» με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων κάνει εδώ και καιρό η ΑΑΔΕ ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με 570.000 δηλώσεις ιδιοκτητών, της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020 και αφορούν κυρίως μισθώσεις με περισσότερους του ενός εκμισθωτές, που έχουν υποβάλει όλοι δήλωση για το ίδιο ακίνητο, αλλά και και μισθώσεις με ελλείψεις στα προσδιοριστικά στοιχεία των ακινήτων.

Μέσα από μια σύνθετη διαδικασία η ΑΑΔΕ συνδέει ακίνητα με συνιδιοκτήτες, ταυτοποιεί δηλαδή τις δηλώσεις, επικαιροποιεί στοιχεία στο taxisnet και ενημερώνει με mail τους συνιδιοκτήτες αυτούς ότι, στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωση καταβάλλεται για όλους τους συνεκμισθωτές, με βάση τη δήλωση COVID ενός μόνο συνεκμισθωτή. Δηλαδή, μία δήλωση COVID εκ των συνεκμισθωτών γίνεται αποδεκτή, αλλά όλοι οι συνεκμισθωτές λαμβάνουν την αποζημίωση, που τους αναλογεί.

Μια άλλη κατηγορία δηλώσεων σε επεξεργασία είναι οι περιπτώσεις ακινήτων που φαίνονται μισθωμένα ταυτόχρονα με διαφορετικές συμβάσεις μίσθωσης. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή λαθών στις πληρωμές, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο σύστημα τη λύση των μισθώσεων που δεν ισχύουν πλέον.

Στις περιπτώσεις που θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των ακινήτων και τυχόν δεν έχουν καταβληθεί ήδη αποζημιώσεις, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Όπου η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να βγάλει άκρη αναμένεται να τηλεφωνήσει ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.


News247.gr του Γιώργου Αλεξάκη