MY KTEO

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Χαλκίδας για την Κατανομή της επιχορήγησης


Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων όπως έχουμε επισημάνει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ήταν μια ευκαιρία για τις σχολικές επιτροπές των Δήμων για μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Η εξοικονόμηση αυτή προέκυψε κυρίως από τη μη κατανάλωση πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων, καθώς και άλλων αναλώσιμων υλικών.

Τα σχολεία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως πως είναι ανοιχτά όλο αυτό τον καιρό ως διοικητικές μονάδες για τους γονείς και την υπηρεσία, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών εφαρμόζει την εξ αποστάσεως διδασκαλία από τις σχολικές μονάδες χρησιμοποιώντας το δίκτυο και τα υπάρχοντα μέσα των σχολείων.

Η πανδημία όμως ανέδειξε ξεκάθαρα και άλλες σημαντικές ανάγκες και προβλήματα των σχολείων που έχουν να κάνουν κυρίως σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και την βελτίωση των δικτύων που άμεσα πρέπει να επιλυθούν.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου έγκαιρα έκανε παρεμβάσεις στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στη Σχολική Επιτροπή Π.Ε. που μετέχει με μέλη του για τη σωστή και γρήγορη κατανομή των πιστώσεων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων, καθώς και για όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων. Χρειάζεται εδώ να καταγράψουμε πως οι κατανομές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έχουν αποσταλεί στην ώρα τους χωρίς καμία περικοπή και έχουν εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου.

Περιμέναμε και από την Σχολική Επιτροπή Π.Ε. του Δήμου Χαλκιδέων να κατανείμει στα σχολεία τα χρήματα με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος (άρθρο 2 της Υ.Α. 8440/24-2-2011) δηλαδή τον αριθμό μαθητών, τον αριθμό τμημάτων, τον αριθμό αιθουσών διδασκαλίας, τη λειτουργία γυμναστηρίων, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λπ., την παλαιότητα των κτιρίων, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων.Αντί αυτού η κατανομή ήταν και πάλι κατά πολύ μειωμένη από τις προηγούμενες φορές και με έναν αυθαίρετο τρόπο. 12θέσια σχολεία πήραν μόνο 50 ευρώ αντί για 650 ευρώ. Να επισημάνουμε πως η κάθε μία από τις τέσσερις δόσεις που κατανέμεται είναι της τάξης των 140.000 ευρώ και η απευθείας κατάθεση στους λογαριασμούς των σχολικών μονάδων είναι περίπου 30.000 ευρώ τη φορά. Στην κατανομή του Δεκεμβρίου δόθηκαν  μόλις 11.000 ευρώ και τον Απρίλιο 18.000 ευρώ παρά την αντίθεση των μελών του Συλλόγου που συμμετέχουν στην Σχολική Επιτροπή και την διαβεβαίωση του Προέδρου πως θα γίνει κανονικά.

Αναμένουμε απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής της Π.Ε. του Δήμου Χαλκιδέων.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς των Δήμων να ενισχύσουν τα σχολεία με τους απαραίτητους πόρους για τα λειτουργικά τους έξοδα, τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων και τον αντισεισμικό τους έλεγχο. Την επίλυση των σοβαρών κτηριακών προβλημάτων αρκετών σχολείων και κυρίως των Νηπιαγωγείων. Είναι ευκαιρία τώρα που οι μαθητές μας λείπουν από τα σχολεία να γίνουν όλες οι εργασίες συντήρησης απρόσκοπτα.

Επισημαίνουμε πως η επίλυση των προβλημάτων των σχολικών μονάδων είναι για το συμφέρον των παιδιών μας και της κοινωνίας γενικότερα.

Η πανδημία να γίνει αφορμή για βελτιώσεις και στο χώρο της Παιδείας. Να κάνουμε τα σχολεία χώρους όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ασφαλείς. Το δικαίωμα στην ποιότητα της εκπαίδευσης είναι καθολικό και αδιαπραγμάτευτο.

Ο Πρόεδρος                                   Η Γραμματέας

Λάμπρος Γιαννούχος                     Έφη Βαρβάρου