MY KTEO

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ποιοι και πόσοι θα λάβουν προκαταβολή σύνταξης πριν το Πάσχα


''Ώρα μηδέν'' σήμανε για τις αιτήσεις για προκαταβολές συντάξεων για όσους -βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού – θα τις λάβουν πριν το Πάσχα. Και αυτό γιατί έως χθες μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη συγκεκριμένη παροχή όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 15 Μαρτίου 2021.

Έχοντας υποβάλλει οι εν λόγω συνταξιούχοι την αίτηση για την εν λόγω παροχή έως σήμερα, θα μπορούν να εξασφαλίσουν την προκαταβολή ''έναντι'' σύνταξης μαζί και τα αναδρομικά τους πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, μέχρι χθες είχαν κατατεθεί γύρω στις 37.000 αιτήσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθούν άλλες 3.000. Συνεπώς, με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης για την προκαταβολή σύνταξης σήμερα, κοντά στους 40.000 συνταξιούχους, θα εξασφαλίσουν την πληρωμή προκαταβολής σύνταξης πριν το Πάσχα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής σύνταξης από τους εν λόγω ασφαλισμένους ανέρχεται στους 18 μήνες, τα αναδρομικά τα οποία θα λάβουν, θα ανέλθουν μεταξύ 6.480 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 360 ευρώ) και 6.912 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 384 ευρώ). Όσο για το συνολικό κόστος των αναδρομικών τα οποία θα καταβληθούν πριν το Πάσχα, αναμένεται να ανέλθουν γύρω στα 260 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως όσοι λάβουν προκαταβολή σύνταξης, θα δικαιούνται να λάβουν και προσωρινή σύνταξη, ενώ όπως σημείωσε χθεσινή ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ ''η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους''.

Έγκυρες πηγές του Capital.gr από τα ταμεία αναφέρουν πως όσοι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως και τις 15 Μαρτίου αλλά δεν κατέθεσαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης έως σήμερα, δεν χάνουν το δικαίωμα τους να λάβουν προκαταβολή σύνταξης. Θα μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα και το επόμενο διάστημα (χωρίς να υπάρχει, για την ώρα, κάποια καταληκτική προθεσμία), λαμβάνοντας τη σχετική παροχή, μαζί με τα αναδρομικά τους'.

Έτσι, αν ένας συνταξιούχος, ο οποίος είχε υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν τις 15 Μαρτίου, αλλά υποβάλλει αίτηση προκαταβολής σύνταξης μετά τις 31 Μαρτίου, δεν θα λάβει την προκαταβολή σύνταξης, μαζί και τα αναδρομικά πριν το Πάσχα, αλλά μετά από αυτό σε ημερομηνία η οποία θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης προκαταβολής, αλλά περίπου σε 1-2 μήνες μετά από αυτήν. Πχ αν υποβάλλει αίτηση προκαταβολής στα μέσα Μαΐου, θα λάβει την προκαταβολή και τα αναδρομικά στα τέλη Ιουνίου.   

Επίσης, οι ίδιες πηγές τονίζει πως προβλέπεται  πως κάθε συνταξιούχος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 15 Μαρτίου μπορεί να υποβάλλει ταυτόχρονα και αίτημα για προκαταβολή σύνταξης.

Εφόσον εκπληρώνει τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει προκαταβολή τον επόμενο μήνα από εκείνο της αίτησης.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος ο οποίος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και, μαζί αίτηση προκαταβολής, στις 10 Απριλίου.

Ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει την πρώτη προκαταβολή σύνταξης πχ 384 ευρώ στα τέλη Μαΐου. Η προκαταβολή αυτή θα λογαριάζεται σαν παροχή για το μήνα Ιούνιο, καθώς όλες οι συντάξεις, μαζί και οι προκαταβολές καταβάλλονται ''έναντι''. Έτσι, ο συνταξιούχος του παραδείγματος μας, θα λάβει αναδρομικά και τις προκαταβολές του Απριλίου αλλά και του Μαΐου. Έτσι στα τέλη του Μαΐου, θα λάβει το ποσό των 1.152 ευρώ (αναδρομικά προκαταβολών Απριλίου και Μαΐου συν προκαταβολή Ιουνίου).


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη