MY KTEO

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Στη Βουλή τα αιτήματα των ρητινοκαλλιεργητών από τον Θανάση Ζεμπίλη


Στη Βουλή φέρνει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τα δίκαια αιτήματα των ρητινικαλλιεργητών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μήδεια» ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. Ο κ. Ζεμπίλης αναφέρεται στην μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι ρητινοκαλλιεργητές από την πρόσφατη κακοκαιρία και ζητά δέσμη μέτρων για την αποζημίωση τους, την αύξηση της οικονομικής τους ενίσχυσης ανά κιλό ρητίνης, καθώς και την επίλυση ασφαλιστικών και άλλων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη έχει ως εξής:  

«Η πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια», ως γνωστό προκάλεσε τεράστια καταστροφή στους δασικούς πόρους  της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιά περίπου το 70% των ρητινευόμενων δένδρων. Επί της ουσίας, το γεγονός αυτό συνεπάγεται την αντίστοιχη μείωση εισοδήματος για τους ρητινοκαλλιεργητές, που για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον υπαρκτό κίνδυνο της ανεργίας και της φτωχοποίησης.   

Στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, παράγεται το 85% της πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης. Στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται άμεσα ως ρητινοκαλλιεργητές 1.300 άτομα και σε συναφείς δραστηριότητες (βιομηχανία, βιοτεχνίες, μεταφορές κ.ά.) άλλοι 500 περίπου εργαζόμενοι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η διαρκής παρουσία αυτών των ανθρώπων μέσα στο δάσος, συμβάλλει καθοριστικά στη φύλαξη και την προστασία του από πιθανές πυρκαγιές και από την λαθραία υλοτομία. 

Η ανάγκη, λοιπόν, να επιστρέψουν οι ρητινοκαλλιεργητές στο δάσος είναι επιτακτική προκειμένου να καθαρίσουν και να αποβάλλουν τα κατεστραμμένα δένδρα, ώστε αφενός να μπορέσουν να καλλιεργήσουν όσα δένδρα απέμειναν, αφετέρου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δάσους και στην προστασία του. Με την συσσώρευση  τόσων θραυσμένων κλαδιών και ξερών υλικών είναι προφανές ότι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα πυρκαγιάς τους θερινούς μήνες. 

Στο από 29-3-2021 σχετικό υπόμνημα του,  το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Ευβοίας ζητάει να ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα ώστε να διασωθεί ο ιδιαίτερα σημαντικός για την τοπική οικονομία και το φυσικό περιβάλλον κλάδος τους. Συγκεκριμένα τα αιτήματα έχουν ως εξής:

• Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% της καταστροφής, για όλους τους παραγωγούς ρητίνης που έπαθαν ζημιά. 

• Αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στα 50 λεπτά του ευρώ (0,50 €) ανά κιλό ρητίνης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα έξοδα λόγω των καταστροφών (καθαρισμοί και απομάκρυνση των προϊόντων καθαρισμού). 

• Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την ελεύθερη πρόσβασή τους στα συνδιακατεχόμενα δάση, όπου δεν επιτρέπεται προς το παρόν καμία επέμβασή τους και δικαίωμα των μικρών ιδιοκτητών να αξιοποιήσουν την παραγόμενη ξυλεία όχι μόνο για προσωπική χρήση. 

• Αλλαγή και βελτίωση του καθεστώτος ασφάλισης των ρητινοπαραγωγών, ώστε όταν συνταξιοδοτούνται να λαμβάνουν αξιοπρεπή σύνταξη. Σήμερα παραγωγός με 10.500 ημερομίσθια μαζί με την επικουρική ασφάλιση δεν ξεπερνά τα 400 € σύνταξη ανά μήνα. 

• Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος δεκαπέντε (15) περίπου ρητινοπαραγωγών, που δεν έλαβαν την οικονομική ενίσχυση λόγω λανθασμένων στοιχείων (ΑΦΜ ή αριθμού ταυτότητας) τα οποία δεν πρόλαβαν να διορθώσουν  έγκαιρα, με συνέπεια τα χρήματα να επιστραφούν. 

Βάσει των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

          Σε τι μέτρα προτίθενται να προβούν για την ικανοποίηση των ανωτέρω δίκαιων αιτημάτων των ρητινοκαλλιεργητών;

          Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους; 

          Εξετάζεται η εύλογη αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των ρητινοκαλλιεργητών ανά κιλό ρητίνης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα και απρόβλεπτα έξοδα λόγω των πρόσφατων καταστροφών;».