MY KTEO

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Βάκα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: Νιώθουμε και βλέπουμε μια Περιφέρεια αρωγό και συμπαραστάτη μας


Στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, η οποία τόνισε την άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια:

"Είμαι σίγουρη ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε στον σημερινό απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής, έχουμε ως κοινό σημείο αναφοράς την διάθεσή μας για προσφορά άμεση και ορατή στους δημότες όλων των Δήμων της Στερεάς. Γνωρίζουμε επίσης όλοι πολύ καλά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει αυτή τη δυνατότητα, με την κατάλληλη στήριξη από την Κεντρική Διοίκηση, να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες και να υλοποιεί έργα.

Για να υπάρχουν λοιπόν ουσιαστικά αποτελέσματα και να λύνονται ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά κυρίως να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται μεγάλα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα έργα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή συνεργασία του Α και του Β βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Σήμερα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι αυτό το έχουμε κατοχυρώσει και οφείλεται στην Περιφερειακή Αρχή, με την οποία έχουμε άριστη επικοινωνία σε καθημερινή σχεδόν βάση, και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, ο μεγαλύτερος Δήμος της Στερεάς Ελλάδας, ένας Δήμος με προνομιούχο γεωγραφική θέση, μοναδική ακτογραμμή, σημαντική ιστορία, πλούσιες πολιτισμικές καταβολές, εύφορη γη και ιδανικό συνδυασμό αστικού, ημιαστικού και αγροτικού περιβάλλοντος. Ο Δήμος μας, που είναι η είσοδος στο πανέμορφο νησί της Εύβοιας, έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης  και στο πλαίσιο αυτό είναι ο σχεδιασμός μας και οι κινήσεις μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα Δημοτική Αρχή.

Δυστυχώς η υγιειονομική κρίση που πλήττει όλη τη χώρα, αλλά κυρίως τα τραγικά γεγονότα των πλημμυρών της 9ης Αυγούστου του 2020, μας κάλεσαν όλους τους αιρετούς και των δυο βαθμών, να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες, οι οποίες ήρθαν επιπλέον στον αρχικό σχεδιασμό μας.

Στην υγιειονομική κρίση αυτή τα κλιμάκια της Περιφέρειας μας έχουν βοηθήσει πολλές φορές για την διεξαγωγή εξετάσεων ταχείας ανίχνευσης του ιού, αλλά και συμβουλευτικά σε θέματα τήρησης των υγειονομικών κανόνων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στάθηκε δίπλα μας σε όλη την κρίσιμη περίοδο των πρώτου και του δεύτερου μήνα μετά τη θεομηνία του περασμένου Αυγούστου,  καθώς διέθεσε μηχανήματα για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, παρείχε φιλοξενία σε ξενοδοχεία σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να μείνουν στα σπίτια τους, βοήθησε σε συσσίτια, και γενικά τις δύσκολες αυτές ημέρες λειτουργούσαμε σαν να είμαστε ένας Φορέας, άμεσα και αποτελεσματικά.

Στάθηκε δίπλα μας και στην χρηματοδότηση των έργων υποδομών που ήδη  αρχίζουμε να εκτελούμε. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους  είναι 9.380.000 ευρώ. Τα έργα αφορούν σε αποκαταστάσεις οδοποιίας στις περιοχές της Δημοτικής ενότητας Ληλαντίων, της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αρτάκης και της Δημοτικής Ενότητας Χαλκίδας, σε ανακατασκευές και υποκαταστάσεις των γηπέδων Βασιλικού, Φύλλων και του Κλειστού Γυμναστηρίου του Βασιλικού και τέλος σε σημαντικά έργα ύδρευσης, αποκατάστασης του δικτύου, τριών γεωτρήσεων και διασύνδεσή τους με το δίκτυο,  στην περιοχή της Δ.Ε. Ληλαντίων.

Επειδή μπορεί κάποιοι πιο δύσπιστοι να θεωρήσουν ότι ευλογούμε τα γένια μας, θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι όταν με τον Περιφερειάρχη, στα μέσα Αυγούστου,  επισκεφτήκαμε τις επιχειρήσεις εστίασης στην παραλία του Αγίου Νικολάου Ληλαντίων, την περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες, οι καταστηματάρχες μας ζήτησαν να είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους για την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή, τον Μάρτιο του 2021. Τα καταστήματα λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 ένα μόλις μήνα μετά τις καταστροφές.

Αυτό που προσδοκούμε πλέον από την Περιφέρεια είναι η ολοκλήρωση των έργων υποδομών στον ποταμό Λήλαντα και στις γέφυρες  που επλήγησαν. Είναι υποχρέωσή μας να φροντίσουμε να προστατεύσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις παραποτάμιες περιοχές.

Στον γενικό σχεδιασμό τώρα για την υλοποίηση των πιο σημαντικών έργων για το Δήμο μας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι επίσης αρωγός.

Μέσα στους πρώτους μήνες της τωρινής αυτοδιοικητικής θητείας, μαζί με την Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία και τις Υπηρεσίες τους, τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, τρέξαμε τα συνοδά έργα για τη λειτουργία του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Να αναφέρω εδώ επίσης ενδεικτικά ότι καμία πρόβλεψη δεν είχε γίνει για την υδροδότηση του Νοσοκομείου και η Περιφέρεια αμέσως ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για άμεση χρηματοδότηση της μελέτης που εκπόνησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χαλκίδας. Πολύπαθο το έργο του Νοσοκομείου εδώ και πολλά χρόνια και οι περισσότεροι, όπως είναι λογικό, αμφέβαλαν ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2020 θα ήταν σε θέση να λειτουργήσει και να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή του.

Επίσης προχωρήσαμε στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο της Αποκατάστααης, Ανάδειξης, Ανάπτυξης και Λειτουργικής Επανένταξης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, όπου μας χρηματοδοτείτε με το ποσό των 3.000.000 ευρώ. Το πιο εμβληματικό έργο για τη Χαλκίδα, πολύπαθο και αυτό έργο, προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου.

Υλοποιείται από εσάς η μελέτη του Δήμου Χαλκιδέων για την στροφή Τσεκούρα. Πρόκειται για μελέτη που περιλαμβάνει μελέτη οδοποιίας βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, μελέτη ηλεκτροφωτισμού, μελέτη για το πράσινο και τα τεύχη δημοπράτησης. Το κομμάτι αυτό που βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει τη Χαλκίδα με την κεντρική και βόρεια Εύβοια, έχει γράψει πολλή κακή ιστορία πολλών τροχαίων ατυχημάτων και έχει θρηνήσει νεκρούς. Γι αυτό και το θέσαμε ως προτεραιότητα στην Περιφερειακή Αρχή που εξασφάλισε άμεσα τον τρόπο εκτέλεσης του έργου. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό συμπληρώνει η ασφαλτρόστρωση του δρόμου από τις Καμάρες μέχρι τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, την είσοδο δηλαδή στην Εύβοια, και ένα τοιχίο αντιστήρικης στην κεντρική οδό Νέας Λαμψάκου, Αγίου Νικολάου, έργα άμεσα συνδεδεμένα με την οδική ασφάλεια και προστασία των πολιτών.

Στο άμεσο σχεδιασμό μας είναι και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, για τη συντήρηση και αναβάθμιση ανοιχτών αθλητικών χώρων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Μια μελέτη που περιλαμβάνει την αναβάθμιση με νέο δάπεδο, ηλεκτροφωτισμό, μπασκέτες, ελαιοχρωματισμούς και περιφράξεις όπου απαιτείται, 30 τουλάχιστον γηπέδων μπάσκετ και τέννις.

Τέλος περιμένουμε την ένταξη στο πρόγραμμα Leader τριών έργων που σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ευβοίας έχουμε υποβάλλει πλήρης φακέλους.

Θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου γιατί στον Δήμο Χαλκιδέων νιώθουμε και βλέπουμε μια Περιφέρεια αρωγό και συμπαραστάτη μας.

Ευχαριστώ τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, όλους τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω και στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, τις οποίες επίσης ευχαριστώ ειδικά για τη συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Με την ελπίδα και την ευχή του χρόνου, κατά τον αντίστοιχο απολογισμό,  να έχουμε ξεπεράσει πλήρως την υγειονομική κρίση και να τα πούμε από κοντά. Είμαστε βέβαιοι ότι και του χρόνου θα έχουμε να πούμε πολλά."