MY KTEO

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

«Βιολογικές Καλλιέργειες»: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι επιχορήγησης - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις


Επιδοτήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους φέρνει το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», η προδημοσίευση του οποίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ο προϋπολογισμός του μέτρου, το οποίο θα προκηρυχθεί το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 85.000 βιοκαλλιεργητές.

Οι δράσεις που θα προκηρυχθούν θα αφορούν μόνο στη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους και είναι οι εξής:
* Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία.
* Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Για πρώτη φορά στις βιολογικές καλλιέργειες σχεδιάζεται να ενταχθούν και τα μελισσοσμήνη, δίνοντας τη δυνατότητα σε 340 ενεργούς μελισσοκόμους βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες να διεκδικήσουν επιδότηση.

Σε ό,τι αφορά στη φυτική παραγωγή, έμφαση δίνεται σε δενδρώδεις καλλιέργειες και εντάσσεται σειρά νέων καλλιεργειών, όπως ροδιά, αβοκάντο κ.λπ., ενώ στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα συμπεριληφθεί και το βαμβάκι, καθώς έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικό βαμβάκι τόσο από την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία όσο και στις διεθνείς αγορές.

Για τη Δράση 11.2.1 θα προκηρυχθούν δύο προσκλήσεις, ενώ οι επιλέξιμες καλλιέργειες για την πρώτη πρόσκληση είναι: αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιμος, χειμερινά σιτηρά, μηδική και τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, βαμβάκι, λινάρι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες.

Η δεύτερη πρόσκληση της δράσης αφορά στην ελαιοκομία, τη σταφίδα, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οινοποιήσιμα σταφύλια, τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα εσπεριδοειδή, τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, τη ροδιά, το αβοκάντο, το ακτινίδιο, τη συκιά, τις μικρόκαρπες/δάσους, τα ακρόδρυα και τα φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή/ βολβώδη/καρότο/πατάτα.

Αντίστοιχα, δύο προσκλήσεις θα έχει και η Δράση 11.2.2 για την κτηνοτροφία. Η μία πρόσκληση θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμα ζώα τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση, αλλά και γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση, και η δεύτερη τα μελίσσια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021.

Σημειώνεται ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δύο προσκλήσεις της ίδιας δράσης, αλλά και σε προσκλήσεις των δύο διαφορετικών δράσεων.


Newsbomb.gr