MY KTEO

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Πνευματικός: Η πολυφωνία της Επιστημονικής Επιτροπής έχει κουράσει την κοινωνία


Η πολυφωνία της Επιστημονικής Επιτροπής έχει κουράσει την κοινωνία - Άρθρο  του Σπύρου Πνευματικού στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Διαβάστε πιο κάτω

Την Τρίτη, σε πρωινή εκπομπή, οι τηλεθεατές άκουσαν για πολλοστή φορά ένα μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό να περιγράφει τις επόμενες δύο εβδομάδες ως «κρίσιμες». Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε Πάσχα εκτός της κύριας κατοικίας μας, ενώ σε ερώτηση για τα σχολεία, είπε πως είναι νωρίς ακόμα για να απαντήσει.

Η μόνιμη αυτή αίσθηση αμφιβολίας, που καλλιεργείται από τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής, οι αντικρουόμενες απόψεις και οι παλινωδίες, με αποκορύφωμα το άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα μέσα σε δύο 24ωρα, έχουν πλέον κουράσει την κοινωνία. Δημιουργείται η αίσθηση – και δικαίως – ότι, μετά από ένα χρόνο πανδημίας, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε μάθει τίποτα, ότι ακόμα και οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή αντίληψη για την εξέλιξη της νόσου.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι ακριβές. Έχουμε αποκτήσει σημαντική εμπειρία. Είναι ανεπίτρεπτο να ακούγονται, και μάλιστα από μέλη της Επιτροπής, διαφορετικές και μπερδεμένες απόψεις και φωνές. Κάπως έτσι καταλήγουμε να δημιουργείται πανικός και ανασφάλεια στον πολίτη. Ανασφάλεια για την επαγγελματική του πορεία, για την υγεία του ίδιου και της οικογένειάς του, για το μέλλον και την μόρφωση των παιδιών του.

Υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές καμπύλες, εύκολα προσβάσιμες σε όλους, που δείχνουν την εξέλιξη του ιού ανά τον κόσμο και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, όπως στο site του ECDC και στο  https://www.worldometers.info/coronavirus/. Τα επιδημιολογικά μοντέλα σε συνδυασμό με τα επιστημονικά δεδομένα μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη της νόσου για τις επόμενες, τουλάχιστον, δύο εβδομάδες. Ποια επιπλέον, λοιπόν, δεδομένα χρειάζεται η Επιτροπή για να αποφασίζει εγκαίρως θέματα όπως το άνοιγμα της εκπαίδευσης, των μαγαζιών, του τουρισμού; 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβαλε στο προσκήνιο τους επιστήμονες, από την αρχή και ορθά, ώστε η διαχείριση της κρίσης να γίνεται βάσει επιστημονικών δεδομένων. Η Επιστημονική Επιτροπή δεν δημιουργήθηκε για την προσωπική προβολή κανενός, αλλά για την επιστημονική υποστήριξη του κράτους και της Πολιτείας απέναντι σε μία πραγματικά πρωτόγνωρη κρίση.

Γι’ αυτό και η φωνή της Επιστημονικής Επιτροπής πρέπει να είναι μία και ενιαία. Τότε και μόνο τότε θα έχει τη δέουσα βαρύτητα. Τότε και μόνο τότε ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να αισθάνεται ασφαλής και να ακολουθεί τα μέτρα, επειδή εμπιστεύεται τους ειδικούς, όχι επειδή απειλείται με πρόστιμο.

Γιατί θα πρέπει η διαφωνία του Προέδρου καθώς και κάποιων μελών της Επιτροπής, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, να δημοσιοποιείται όταν η τελική πλειοψηφική απόφαση είναι υπέρ του ανοίγματος; Τέτοιου είδους διαρροές είναι αχρείαστες.

Οι θέσεις ευθύνης συνοδεύονται εκτός από την αίγλη και από ευθύνες. Εκτός από τα καλά παίρνεις και τα κακά, που λέει και ο λαός. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και η αβεβαιότητα που δημιουργείται στους πολίτες.

ΥΓ1: Να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι ανά μήνα, εκτός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, είναι ουσιαστικά οι ίδιοι για το 2019 και το 2020. 

ΥΓ2: Πληθαίνουν οι αναφορές για περιστατικά ασθενών που νοσηλεύονται, αναγκαστικά μόνοι και μακριά από την οικογένεια τους, από κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας και οι συγγενείς μένουν στην άγνοια και στην αγωνία για την πορεία του οικείου τους για μέρες. Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς.

ΥΓ3: Μήπως θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά της τρίτης λυκείου να εμβολιαστούν ώστε να διεξαχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο άγχος οι πανελλήνιες εξετάσεις;