MY KTEO

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Οι παρεμβάσεις που έχουν κρατήσει όρθιους του μικρομεσαίους – Έρευνα της ΕΣΕΕ


Επιστρεπτέα προκαταβολή, ίδια κεφάλαια της επιχείρησης και προσωπικά κεφάλαια επιχειρηματιών ήταν οι βασικές πηγές χρηματοδότησης το 2020 στο λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης αποτέλεσαν τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης (86,2%) ενώ καταγράφεται αύξηση της χρηματοδότησης από τα προσωπικά κεφάλαια του ιδιοκτήτη (54,5%) αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή (31,4%), ενώ καθοριστικό ήταν το ποσοστό χρηματοδότησης από συγγενείς και η συνεισφορά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν εξυπηρέτησαν τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 4,2% των χρηματοδοτήσεων στο λιανεμπόριο προήλθαν από δανεισμό το 2020 και μόλις το 3,5% από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Και ενώ οι υποχρεώσεις αποτελούν βραχνά για τις επιχειρήσεις και η αναζήτηση ρευστότητας το ζητούμενο, μεγάλος είναι ο δρόμος που έχουν να διανύσουν μέχρι να επουλωθούν οι πληγές από την απώλεια 10 δισ. ευρώ που δημιούργησε η πανδημία.

Αν και η επανεκκίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων περιόρισε την «αιμορραγία» των 350 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως στην αγορά, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα κλειστά καταστήματα κάνουν τους επιχειρηματίες να κρατούν επιφυλάξεις αφού τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι καταναλωτές είναι διστακτικοί σε αγορές και παραγγελίες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά τροφίμων. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Ανδρέας Νιώτης σε δηλώσεις του χθες εξέφρασε τον προβληματισμό τους, καθώς η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων οδηγεί σε μειωμένη ζήτηση και οι επιχειρηματίες της αγοράς δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν τον εφοδιασμό τους ενόψει Πάσχα. Όσον αφορά το μέτωπο των τιμών, οι εκτιμήσεις θέλουν ο οβελίας να είναι φέτος ακριβότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ανάγκες της αγοράς δεν θα καλυφθούν πλήρως από ελληνικά προϊόντα.

Πάντως, από την Πέμπτη 22 Απριλίου θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα έως και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ την Κυριακή 25 Απριλίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.


newsbomb.gr