MY KTEO

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Αναφορά του Β. Αποστόλου για τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τον κλάδο των Δικηγόρων

 


Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, που κατέθεσε ως Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ζητάει να ληφθούν για τον κλάδο των Δικηγόρων όλα τα αναγκαία υποστηρικτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επαγγελματικές ομάδες.

“Η σοβαρή υγειονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, πάνω από ένα χρόνο, έχει αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, αναποτελεσματικά και πρόχειρα. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις αυτής της κακής διαχείρισης είναι τραγικές, όχι μόνο σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αλλά και στην οικονομία και την κοινωνία μας. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει, είτε να αδιαφορεί για τα πάγια αιτήματα των πληττόμενων κλάδων, είτε να νομοθετεί σε βάρος του κόσμου της εργασίας, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες εγκλεισμού της πανδημίας.

Ένας επαγγελματικός κλάδος, που έχει πληγεί σοβαρά από τα παραπάνω είναι και ο δικηγορικός.

Το δικηγορικό επάγγελμα, κατεξοχήν κοινωνικό, έχει περιοριστεί σε ελάχιστες λειτουργίες, που δεν αφορούν στο σύνολο των δικηγόρων. Οι οικονομικές ενισχύσεις υπήρξαν ελάχιστες, η φορολογική ελάφρυνση μηδενική και η καθημερινότητα των μαχόμενων δικηγόρων δυσκολεύεται αφάνταστα με την ανακοίνωση υπουργικών αποφάσεων λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή δικών. Ακόμη και οι προϋποθέσεις για την λήψη βοηθημάτων ή και επιστρεπτέων ενισχύσεων ήταν τέτοιες, που ουσιαστικά άφησαν έξω το μεγαλύτερο μέρος του δικηγορικού κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγορικών συλλόγων. Επίσης, παρότι είχε η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα στο χρονικό διάστημα που διέρρευσε από πέρσι, να προετοιμάσει το έδαφος για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή των δικηγόρων στις δικαστικές αίθουσες, αδιαφόρησε πλήρως.

Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει τους δικηγόρους, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν λάβει κανένα βοήθημα;

Ποια μέτρα θα λάβει για την επιστροφή των δικηγόρων στην εργασία τους και πώς θα προετοιμάσει το επόμενο δικαστικό έτος;”

Ακολουθεί η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τον κλάδο των Δικηγόρων

Ο βουλευτής Εύβοιας Αποστόλου Ευάγγελος καταθέτει προς τον Υπουργό Οικονομικών την με αριθμό πρωτοκόλλου 579/15.04.2021 επιστολή τού Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, σύμφωνα με την οποία ζητάει να ληφθούν για τον κλάδο των Δικηγόρων όλα τα αναγκαία υποστηρικτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 20 Απριλίου 2021


Ο καταθέτων βουλευτής
Ευάγγελος Αποστόλου