MY KTEO

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Το δώρο του Πάσχα πάει για μετά το Πάσχα


Ο Χρήστος Σταϊκούρας έριξε το... μπαλάκι στο Υπουργείο Εργασίας και η πληροφορίες αναφέρουν οτι η πληρωμή του Δώρου Πάσχα θα γίνει μετά τις 2 Μαΐου. Και μειωμένο και καθυστερημένα, είναι πολύ πιθανό να λάβουν το δώρο του Πάσχα, χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς το ποσό που τους αναλογεί με τα δεδομένα που υπάρχουν, μπορεί να το λάβουν μετά τις 2 Μαΐου.

Πριν όμως πάμε σε αυτό, ας δούμε τι ισχύει με το συγκεκριμένο θέμα...

Το δώρο Πάσχα αντιστοιχεί στο διάστημα εργασίας από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου και σύμφωνα με το νόμο είναι να καταβληθεί στις 28 Απριλίου, την Μεγάλη Τετάρτη δηλαδή. 

Όσοι αμείβονται με μισθό δικαιούνται το 50% στο δώρο, ενώ όσοι είναι με ημερομίσθιο έχουν να πάρουν 15 τέτοια.

Οι αναστολές αλλάζουν τα δεδομένα
Για όσους όμως είναι σε αναστολή, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς αυτό το 50%, δεν θα υπολογιστεί όλο σύμφωνα με το κανονικό τους μισθό. Για όσο διάστημα δεν δούλευαν, το ποσοστό θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα των 534 ευρώ, ενώ για όσο εργάζονταν κανονικά θα πάει με τον κανονικό μισθό τους.

Παράδειγμα...
Για να γίνει πιο κατανοητό, δείτε το παρακάτω παράδειγμα... Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ που ήταν σε αναστολή 2 μήνες, δεν θα πάρει δώρο του Πάσχα 500 ευρώ, όπως θα έπαιρνε αν δεν είχαμε τον κορονοϊό.

Θα πάρει από τον εργοδότη του 250 ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στο διάστημα που εργάστηκε κανονικά και άλλα 130 ευρώ περίπου από το κράτος για το διάστημα που ήταν σε αναστολή. Σύνολο 380  ευρώ. Άρα το δώρο που θα λάβει φέτος, θα είναι μειωμένο κατά 120 ευρώ.

Οι πληρωμές
Μετά από τις προχθεσινές ανακοινώσεις, αυτό που μένει να διευκρινιστεί τώρα είναι πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Για τον εργοδότη δεν αλλάζει κάτι, καθώς θα πρέπει να καταβάλει το ποσοστό που του αναλογεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Για αυτό όμως που αντιστοιχεί στο κράτος;

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ρωτήθηκε σχετικά το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου είπε: «τόσο για τις αναστολές συμβάσεων όσο και για το Πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, το υπουργείο Οικονομικών έχει εξασφαλίσει κονδύλι 250 εκατομμυρίων ευρώ, για το διάστημα από τον Ιανουάριο και εξής», ενώ σημείωσε ότι η καταβολή του Δώρου γίνεται από το υπ. Εργασίας και εκείνο είναι που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς μιλώντας στο Mega το πρωί, είπε η πληρωμή θα γίνει 15 Μαΐου. Δηλαδή δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα.