MY KTEO

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Η παγίδα των τεκμηρίων για τους πληττόμενους!


Παγίδα υπερφορολόγησης μέσω των τεκμηρίων επιφύλαξε η κυβέρνηση στους πληττόμενους, καθώς με τη ρύθμιση που καταθέτει σήμερα στη Βουλή, δεν τους εξαιρεί το σύνολό τους, από τα τεκμήρια, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις.

Έτσι, το καλοκαίρι με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες, θα διαπιστώσουν ότι παρά τη μείωση των εισοδημάτων τους το 2020, λόγω της πανδημίας, θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους, με λιγότερα εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν υποσχεθεί πλήρη εξαίρεση από τα τεκμήρια, όσων έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και ελάμβαναν αντί των αποδοχών τους το ποσό των 534 ευρώ, όπως και οι επαγγελματίες που λόγω των lockdown, είχαν κλειστές τις επιχειρήσει τους για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, θα απαλλαγούν από τα τεκμήρια για το φορολογικό έτος 2020, μόνο εκείνοι οι πληττόμενοι που, κατά τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη, δηλαδή το 2019 και το 2018, δεν έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Όμως είναι πολλοί. 

Παράδειγμα, ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, το οποίος για το 2020 δηλώνει εισόδημα 8.000 ευρώ και έχει τεκμαρτές δαπάνες 13.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με βάση το ποσό των 8.000 ευρώ (θα είναι δηλαδή αφορολόγητος), εφόσον πέρυσι και το 2018 δήλωνε εισόδημα τουλάχιστον 13.000 ευρώ, και δεν είχε φορολογηθεί με τα τεκμήρια.

Αρκεί και ένα φορολογικό έτος είτε το 2018 είτε το 2018 να είχε φορολογηθεί με βάση το πραγματικό του εισόδημα, ώστε να γλιτώσει φέτος τη φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια.

Όμως, στην περίπτωση που και στα δύο προηγούμενα έτη έπεσε στην παγίδα των τεκμηρίων, τότε ανεξάρτητα από τη μείωση του εισοδήματος που υπέστη το 22020, θα φορολογηθεί με βάση τις τεκμαρτές του δαπάνες.

Είναι χιλιάδες
Οι φορολογούμενοι που κάθε χρόνο φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια και μέσα σε αυτούς θα είναι, φέτος, και σημαντικός αριθμός πληττόμενων.

Πέρυσι για παράδειγμα, από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ προέκυψε ότι στην τσιμπίδα των τεκμήρια υπέπεσαν 2.092.487 φορολογούμενοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,41 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

Οι δηλώσεις των υπόχρεων που υπέπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων, το 2019 ανήλθαν σε 1.707.635 οι οποίοι αρχικά δήλωσαν εισόδημα 3,27 δισ. ευρώ, αλλά τους καταλογίστηκε επιπλέον  τεκμαρτό εισόδημα ύψους 5,23 δισ. ευρώ, και συνολικά φορολογήθηκαν για εισόδημα ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Οι σύζυγοι φορολογουμένων που επίσης υπέπεσαν στα τεκμήρια ανήλθαν σε 384.852 και τους καταλογίστηκε τεκμαρτό εισόδημα ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

Τι θα προβλέπει η τροπολογία 
Σύμφωνα με την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των εξής φορολογουμένων:
  • Των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε  αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του 2020 ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Των επιτηδευματιών που έχουν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά την διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.
  • Των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 30% ή 40%.
Η απαλλαγή θα ισχύσει μόνο, εάν στα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, έστω και για ένα έτος.

Αν κάποιος φορολογήθηκε το 2019 με τα τεκμήρια αλλά όχι το 2018, θα απαλλαγεί φέτος από τα τεκμήρια. Δεν απαλλάσσεται εκείνος που φορολογήθηκε για τα δύο προηγούμενα χρόνια με τα τεκμήρια.


sofokleousin.gr