MY KTEO

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΔΕΗ: Πέντε «εργολαβικοί» εργάτες νεκροί μέσα στον Απρίλιο - Οι τρεις στην Εύβοια


Ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα «έπαιξε» την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου ως μία απλή είδηση στην ροή των περισσότερων sites, στα δελτία ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών και στις σελίδες, με βινιέτα Κοινωνία ή Ελλάδα, των εφημερίδων της επόμενης μέρας.

Δύο ακόμη εργαζόμενοι, ένας Έλληνας από τη Φλώρινα και ένας Βούλγαρος ηλικίας και οι δύο 40-45 ετών, έκαναν το τελευταίο τους μεροκάματο στην 5η Μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.

Οι εργάτες απασχολούνταν σε έργο αποθείωσης στον πύργο ψύξης της Μονάδας.

Έχασαν την ζωή τους, γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν έπεσαν στο κενό από μεγάλο ύψος. Βρίσκονταν σε καλάθι για την εκτέλεση εργασιών, όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία έσπασε το ένα συρματόσχοινο που το κρατούσε.

Ακόμη ένας συνάδελφός τους τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο.

Μόλις δύο βδομάδες πριν στην Εύβοια, τρεις ακόμη εργάτες είχαν χάσει την ζωή τους και ένας είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν κεραυνοβολήθηκαν από 20 χιλιάδες βολτ, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το αίμα των τριών εργαζομένων από το εργατικό ατύχημα στην Εύβοια, θρηνούμε δύο ακόμα νεκρούς», τονίζει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ).

Πέντε εργάτες νεκροί, όλοι τους «εργολαβικοί»
Στα δυο αυτά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα υπάρχει ένα κοινό στοιχείο. Και οι πέντε νεκροί εργάτες ήταν «εργολαβικοί». Δηλαδή η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ είχαν αναθέσει τα έργα σε μεγάλες εργολαβικές εταιρείες στις οποίες απασχολούνται οι άτυχοι εργάτες.

Στην περίπτωση της Εύβοιας, όλοι τους ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου του ομίλου «Άκτωρ».

Στην δε Κοζάνη, η ΔΕΗ ΑΕ είχε αναθέσει συνολικά τις εργασίες σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου ήταν η εταιρεία «ΑΒΑΞ», η οποία με την σειρά της είχε σπάσει το έργο σε υπεργολαβίες και έτσι οι δύο εργαζόμενοι εργάζονταν στη γερμανική εταιρεία «MUEHLHAN Cyprus Ltd».

«Ο Όμιλος ΑΒΑΞ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και ώρα 12:00 περίπου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, δυο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Οι θανόντες ήταν εργαζόμενοι εξειδικευμένης εταιρείας που έχει αναλάβει υπεργολαβικά το έργο συντήρησης και αποκατάστασης στον πύργο ψύξεως της μονάδας 5. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως. Ο Όμιλος ΑΒΑΞ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους οικείους των θανόντων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Όμιλος.

«Οι εργολάβοι κάνουν ότι θέλουν για το κέρδος»
«Το καθεστώτος των εργολαβιών στον όμιλο της ΔΕΗ άρχισε να εμφανίζεται περίπου πριν 20 χρόνια, παράλληλα με την μετοχοποίηση της Εταιρείας», λέει στο topontiki.gr από την Κοζάνη ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) «Εργατική Αλληλεγγύη», Κώστας Ασαλουμίδης.

«Πλέον μιλάμε για παγίωση του συγκεκριμένου καθεστώτος, καθώς η διοίκηση αναθέτει σχεδόν όλες τις δουλειές σε εργολάβους. Ελλιπέστατα μέχρι και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, άθλιες εργασιακές συνθήκες και “μηδέν” έλεγχοι από την Εταιρεία αλλά και την Επιθεώρηση Μετάλλου. Και όλα αυτά για την αύξηση του δικού τους κέρδους, το οποίο μπαίνει πάνω από τις ζωές των εργατών», προσθέτει.

Όπως μας εξηγεί ο Κώστας Ασαλουμίδης εκτός από τους εργολάβους και η διοίκηση της ΔΕΗ, επιδιώκει με τον τρόπο αυτό την μείωση του μισθολογικού κόστους και του αριθμού των εργαζομένων.

«Εργαζόμενοι χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία, δουλεύουν με ελαστικά ωράρια και τρομερή εντατικοποίηση της εργασίας, για άθλια μεροκάματα και χωρίς έστω τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας», τονίζει.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) «Εργατική Αλληλεγγύη» έχει υπολογίσει ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συμβεί πάνω από 200 θανατηφόρα ατυχήματα στην ΔΕΗ.

«Το χειρότερο ίσως από όλα είναι ότι με την ανοχή της διοίκησης ποτέ δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους. Αν δεν φταίει ο… ίδιος ο εργαζόμενος που “δεν ήταν προσεχτικός”, οι όποιες ευθύνες-χάδι έχουν καταλογιστεί σε ανθρώπους που δεν είχαν την πραγματική ευθύνη για τα συμβάντα, την οποία σαφώς και έχουν οι εργολαβικές εταιρείες και η ίδια η ΔΕΗ», σημειώνει ο Κώστας Ασαλουμίδης.

«Εμείς ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, μέτρα προστασίας και ασφάλειας τώρα και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Η ΔΕΗ για εμάς είναι και πρέπει να παραμείνει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και δεν νοείται να υπάρχουν εργολαβίες ιδιωτών σε αυτήν. Πρέπει να είχαν σταματήσει χθες. Όσο προχωρούν τα σχέδια των κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πολύ φοβάμαι ότι τόσο θα αυξάνονται και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.


topontiki.gr