MY KTEO

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας για το εργατικό δυστύχημα στο Γυμνό


Την Πέμπτη 1 Απριλίου το μεσημέρι τρεις συνάνθρωποί μας, τρεις εργαζόμενοι στα εναέρια δίκτυα, έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα εργασίας τους στο Γυμνό Εύβοιας. Έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά, πάνω στον σκληρό αγώνα για επιβίωση, ενώ ακόμη ένας νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο. Άνθρωποι που ανήκουν στην τάξη των αδικημένων και σκληρά εκμεταλλευόμενων εργαζομένων.

Ως Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Εύβοιας θέλουμε καταρχάς να εκφράσουμε τη βαθιά οδύνη μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των εργατών που έχασαν τη ζωή του, αλλά και στην οικογένεια του εργαζομένου που νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος και να ευχηθούμε ολόψυχα ταχεία ανάρρωση.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν, όμως θέλουμε να τονίσουμε πως ζητάμε επιτακτικά να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα συγκάλυψης. Δεν θα ανεχθούμε οι όποιες ευθύνες υπάρχουν, να κρυφτούν κάτω απ’ το χαλί με τις συνήθεις αιτιολογίες περί ανθρώπινου λάθους ή της αστοχίας υλικού.

Ναι υπάρχουν ατυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και σε αστοχία υλικού. Η πληθώρα όμως των ατυχημάτων οφείλεται στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, που δεν διστάζει στο βωμό του κέρδους να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές προσλαμβάνοντας ανειδίκευτους κι ανεκπαίδευτους εργαζομένους, μη τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και υποχρεώνοντας τους εργαζομένους να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια και πενιχρές αμοιβές.

Για όλα αυτά βέβαια ευθύνη δεν φέρει μόνο η εργοδοσία, αλλά τεράστιες ευθύνες φέρει και η πολιτεία, που κάνει τα στραβά μάτια στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, που δεν ασκεί ελέγχους και που κατάργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Για το ατύχημα στο Γυμνό πρέπει να ελεγχθεί η εταιρία που έχει αναλάβει αλλά και ο αναθέτων φορέας που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, για το αν είχε ελέγξει αν η εταιρία που ανέλαβε το έργο πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις κι αν τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Οι ευθύνες όμως της Κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί. Η Κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες που εκχωρεί τα πάντα σε εργολάβους, που έχει διαλύσει σοβαρές δομές όπως οι σχολές της ΔΕΗ που βγάζουν εξειδικευμένους εργατοτεχνίτες και που έχει διαλύσει το ΣΕΠΕ αφήνοντας έτσι βορά τους εργαζομένους στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Όλα αυτά πρέπει να λάβουν ένα τέλος και θα το λάβουν μέσα από το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, στο πλευρό των οποίων ήταν και είναι πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ως συναγωνιστής και συνοδοιπόρος τους.

Η αξία της ανθρώπινης είναι ανεκτίμητη.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ