MY KTEO

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ: Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά


Όλοι στον απεργιακό εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς την Πέμπτη 6/5/2021

Χαλκίδα στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου 10.00 στην πλατεία της αγοράς

Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής

Συνάδελφε συναδέλφισσα,

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο, 101 χρόνια μετά την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας στην Ελλάδα,  η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι αναχρονιστικό να ζητάμε σταθερό εργάσιμο χρόνο, χρόνο για ξεκούραση για ελεύθερη δημιουργική δραστηριότητα.

Ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να αφήσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας δικαιώματα όπως αυτό της υπερωριακής αμοιβής της εργασίας μας όταν αυτή υπερβαίνει τις 8ώρες ημερησίως. Να δουλεύουμε 10ωρο δηλαδή χωρίς καμία απαίτηση για αμοιβή της υπερωρίας μας με την υπόσχεση ότι αυτό θα γίνεται αν το θελήσουμε (!!!) και ότι θα μας γυρίσει πίσω σε περισσότερες μέρες ξεκούρασης, ρεπό ή και μειωμένο ωράριο όταν θα πέσει η δουλειά!

Μάλιστα μας υπόσχονται ότι ξαφνικά θα αυγαταίνουν οι μέρες της ανάπαυσης, οι άδειες και τα ρεπό που σήμερα πολλοί από μας τα βλέπουμε με το κυάλι όταν η δουλειά είναι στο φουλ!

Πρόκειται για κοροϊδία! Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται να ανακάμπτει μέσα στην ίδια μέρα με ανάπαυση! Μπορεί να ανταποκριθεί σε ορισμένο βαθμό καταπόνησης ανά ημέρα! Η υπερωρία και η εντατικότητα ξέρουμε καλά ότι οδηγεί σε πολλαπλάσια φθορά για το σώμα μας, μας εξουθενώνει πνευματικά, δε μας επιτρέπει να ζούμε μία κανονική ζωή, αντάξια των επιτευγμάτων του εργαζόμενου ανθρώπου εν έτη 2021!

            Ο λόγος άλλωστε που η αμοιβή της υπερωρίας είχε κατακτηθεί να γίνεται κλιμακωτά προσαυξημένη ήταν ακριβώς γιατί η φθορά στα χέρια και το μυαλό μας δεν αναπληρώνεται αν μέσα στην ίδια μέρα δεν εξασφαλίζεται η επαρκής ανάπαυση! Σμπαραλιάζεται η κοινωνική και οικογενειακή μας ζωή! Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ ζούμε σε μία εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας καθόλου δεν δικαιολογούν την ανάγκη να δουλεύουμε με τέτοιους ρυθμούς! Οι άνεργοι συνάδελφοί μας που περιμένουν έξω από τις πύλες των εργοστασίων είναι υπέρ αρκετοί για να καλύψουν τις απαιτήσεις της παραγωγής εξασφαλίζοντας όχι μόνο 8ωρο 5νθήμερο 40ωρο για όλους, αλλά ακόμα και 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο!

Η ανταλλαγή ωρών υπερωρίας με μέρες ρεπό και ανάπαυσης όταν θα υπάρχει αναδουλειά, είναι τόσο αστεία όσο ο ισχυρισμός ότι μπορεί κανείς να ανταλλάξει 3 κιλά κρέας με μία μέρα άδειας στο χασάπη! Και μάλιστα σήμερα που οι μισθοί δε φτάνουν ούτε για τα απολύτως απαραίτητα! Η κατάργηση του 8ωρου θα φέρει παραπέρα  μείωση των πραγματικών μισθών μας ως και 14%. Η δε καραμέλα της εθελοντικής συμφωνίας εργαζόμενου εργοδότη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της περιόδου!

 Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δικαιώματά μας, είναι απαίτηση των αφεντικών και μάλιστα δεν αποτελεί τη μοναδική πράξη του δράματος!

Έχουμε να αναμετρηθούμε με το νέο μίας σειράς από πλήγματα στο οκτάωρο, την κοινωνική ασφάλιση, τον εργάσιμο χρόνο που ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα όλων των αποχρώσεων.

Μάλιστα επειδή τρέμουν την αγανάκτηση και τη οργή μας, οργή που ξεχειλίζει και λόγω του λοκ ντάνουν, της καταστολής, των νεκρών μας μέσα στην πανδημία, επειδή ξέρουν καλά ότι μας άφησαν απροστάτευτους απέναντι στον ιό με μόνο σύμμαχο την ατομική μας ευθύνη, τη νέα μόδα των σελφ τεστ και μπόλικα πρόστιμα, χωρίς καμία στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, το νέο εργασιακό έκτρωμά έρχεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη συνδικαλιστική μάς δράση! Η δήθεν εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, όχι μόνο δε θα καθαρίσει τον τόπο από τους κάθε λογής μαφιόζους της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, αλλά αντίθετα θα βάλει εμπόδια στην επικοινωνία των τίμιων συνδικαλιστών, των αγωνιστών εργατών με τους συναδέλφους τους. Γι αυτό άλλωστε και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιδιώκει να κολλήσει την απεργία της πρωτομαγιάς με τις αργίες του Πάσχα και να στείλει τους εργάτες για λουλούδια την ώρα που τα δικαιώματά μας ξεθεμελιώνονται!

Μπροστά σε αυτές τις ανατροπές του αιώνα που έρχονται με το τυράκι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, να πάρουμε θέση.

Ήδη υπάρχουν δείγματα γραφής με τους συναδέλφους που δουλεύουν με τηλεεργασία.. καμία διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο χρόνο και στο χρόνο με την οικογένεια! Το λεγόμενο δικαίωμα στην αποσύνδεση είναι ένα τυράκι στη φάκα! Για να επιβληθεί θα πρέπει να διεκδικείται και να επιβάλλεται συλλογικά σε κάθε χώρο δουλειάς όπως και όλα τελικά τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας.

Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να τα υπερασπιστούν!

Οργανωμένοι, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να περάσει το αντεργατικό έκτρωμα του αιώνα!

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση

Οργανωνόμαστε στο συνδικάτο μας

Ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματά μας!

Δίνουμε πρώτη ηχηρή απάντηση με τη συμμετοχή μας στην απεργία της  6ης Μάη και στις συγκεντρώσεις σε Χαλκίδα και Αλιβέρι.

Διεκδικούμε:

           7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο

           κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίας και δικαιώματα

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα στη Βουλή!